BiH će izgubiti milijune: Ugrožen izvoz mesa u Tursku

Vlada Tuzlanske županije u BiH upozorava da bi 15. rujna cargo promet iz Međunarodnog aerodroma Tuzla ka Turskoj mogao biti blokiran, piše Al Jazeera.

Iz Ureda za veterinarstvo BiH najavljeno je da od tog datuma, iz tehničkih razloga, neće biti moguće vršiti inspekcijski pregled namirnica životinjskog porijekla koje se prevoze u Tursku.

Premijer ove županije Bego Gutić kaže da bi ta blokada prouzročila višemilijunsku štetu. Smatra kako odluka Ureda za veterinarstvo ima političku pozadinu jer su vodeći ljudi u Uredu iz Republike Srpske.

Ured za veterinarstvo o odluci nije obavijestio županijske vlasti, tvrdi premijer, dodajući kako su o svemu obaviješteni zahvaljujući Aerodromu Tuzla, koji je informaciju dobio od aviokompanije Turkish Airlines Cargo.

Izvoz 15 do 20.000 tona mesa

Prema obnovljenom dogovoru o izvozu mesa u Tursku, iz tuzlanskog aerodroma u idućoj godini planiran je izvoz od 15 do 20.000 tona mesa.

Zbog ove situacije Vlada ZŽ je održala izvanrednu sjednicu, a od Vijeća ministara traže hitnu reakciju.

“U BiH je nemoguće je da sve što se događa nema veze s politikom, tako i ovaj problem s Uredom za veterinarstvo je po nama politički motiviran, posebno imajući u vidu strukturu kadrova. Tri čovjeka dolaze iz RS i onda je lako zaključiti odakle vjetar puše…”, kazao je Gutić.

Nikakva odluka o prestanku kontrole nije donešena

Bh. ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović kaže kako je izvoz u Tursku opći interes, te da će njegovo ministarstvo pronaći rješenje za ovaj problem.

“Točno je da Ured za veterinarstvo ima tehničkih problema, ali mislim da ćemo to razriješiti. Opći interes je da se izvozi za Tursku. Ja ću se već u ponedjeljak, utorak sastati sa ljudima iz Ureda za veterinarstvo i ljudima s aerodroma i avioprijevoznika i naći ćemo rješenje. Imamo dovoljno vremena da ova uska grla u Uredu za veterinarstvo razriješimo. Nikakva odluka o prestanku kontrole nije donešena, izuzev što je iznijet stav o tehničkim problemima. Ništa više”, kazao je Šarović.

(Al Jazeera Balkans)


1 komentar

  • Čitat će mo u tiskovinama za koji dan: Vlada razmatra da uvede dodatno 15 feninga za gorivo poradi “nfidsnbfihdsbfbfs”, a također će dodatno oprezivati”ejfnesfniuoresfnjosrengfos” sa 15 feninga…također se razmišlja o uvođenju mogućnosti plaćanja kazni na visu ili putem gruntovnice/katastra da se oduzme imovina ako se ne bude plaćalo (potiho se u hodnicima vlade/parlamenta spominje da će se koji i ovo eskiviraju uzeti jedan bubreg, mali dio jetre i sl bzvz organa bez kojih se u potpunosti ili dijelom može)…naravno porez na zrak i vodu nećemo naplaćivati (ove godine) nismo baš toliko u gabuli….

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.