BiH će biti na udaru kratkih i snažnih oluja – Jabuka.tv

BiH će biti na udaru kratkih i snažnih oluja

Meteorolozi i stručnjaci Accuweathera donose europsku zimsku prognozu prema kojoj će središnji dio kontinenta, biti na udaru kratkih i snažnih oluja. Olujne fronte će se kretati sa zapada prema istoku stisnute između hladnog zraka na području Skandinavije i umjerenijeg u blizini Sredozemlja, prenosi Patria.

Najžešće oluje se očekuju na područjima središnje Francuske, sjeverne Španjolske preko Alpa u istočnu Europu, a nevrijeme bi trebalo poštedjeti zapad Njemačke, sjever Francuske i dobar dio Ujedinjenog Kraljevstva.

Prema meteorologu Alanu Reppertu “Ujedinjeno Kraljevstvo i Irska će izbjeći najgore udare oluja i većina olujnih sustava će pratiti put preko Francuske i sjeverne Španjolske.”

Očekuje se da će ove godine ekstremna hladnoća izostati u dobrom dijelu Europe, uz izuzetak Skandinavije, Irske i Škotske gdje bi moglo biti povremenih razdoblja niskih temperatura ispod dugogodišnjeg prosjeka.

Prema prognozi, hladne fronte će u drugom dijelu zimu krenuti prema istoku, kroz Poljsku, Rusiju i baltičke države, pa se najhladniji zimski zrak očekuje u Berlinu, Varšavi i Minsku. U drugom dijelu zime se očekuju i pojačane padaline uzrokovane vlagom na Sredozemlju.

Glavni koridor oluja u zimskoj sezoni uvjetuje prodor atlantskih sustava na sjeveru Španjolske i jugu Francuske odakle će fronte krenuti istočno prema sjevernoj Italiji i Alpama i nastaviti put sjevernog Balkana i Ukrajine.

Meteorolozi očekuju da će obilni snijeg u drugom dijelu zime padati u Sloveniji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Slovačkoj, sjevernoj Rumunjskoj i Ukrajini, iako on u nizinama ne bi trebao nadmašiti prošlogodišnje trendove.

Zima bi na Sredozemlju i područjima južnije od središnjeg koridora u kojem se očekuju učestale oluje trebala biti blaga. Nadprosječne zimske temperature su najavljene za Portugal, Španjolsku, Italiju i veći dio Balkanskog poluotoka.

(Agencije)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.