BiH: Bogati postaju bogatiji, a siromašni još siromašniji

Socijalna slika Bosne i Hercegovine sve više zabrinjava. Podaci pokazuju da u našoj zemlji žive dvije kategorije – oni s višemilijunskim iznosima i oni bez ikakvih primanja. Jedan od prvih koraka koje država treba poduzeti je usvajanje strategije održivoga razvoja, ali još nije formirano ni tijelo koje bi se time bavilo.

Rastu bankovni računi. Više je od 500 milijunaša u našoj zemlji. Zato u isto vrijeme raste i red pred narodnim kuhinjama.

Kako kaže Sandra Zaimović, voditeljica socijalnih projekata u Kruhu sv. Ante, to su najčešće starije osobe, ali ima i mladih obitelji te nezaposlenih koji se nalaze u teškoj životnoj situaciji.

Bogati postaju bogatiji, a siromašni – pa, upravo suprotno. Slika je to bh. društva koju pokazuju podaci Svjetske banke. Stopa nezaposlenosti u našoj zemlji prošle godine iznosila je više od 25 posto. I dok se sve zemlje Zapadnoga Balkana uspješno bore sa siromaštvom, Bosna i Hercegovina stagnira, kaže Sandra Hlivjak, ekonomist Svjetske banke za BiH.

Glavni uzrok – nezaposlenost, glavna kočnica – politika. Prije dvije godine prihvatili smo UN-ovu Agendu za održivi razvoj, a sa njom i 17 ciljeva koje moramo ispuniti do 2030. godine. Prvi korak bilo bi usvajanje strategije održivoga razvoja na državnom nivou s konkretnim planovima za nova radna mjesta. Ali jedva da smo i počeli, javlja Federalna.ba.

”Predsjedništvo jeste na početku godine zadužilo Vijeće ministara da odredi i u suradnji s entitetskim vladama napravi prijedlog strategije održivoga razvoja unutar BiH, ali su to, nažalost, stvari koje ne privlače dovoljnu pažnju”, tvrdi predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Iz Vijeća ministara BiH kratko poručuju: ”Za realizaciju Zaključka, Vijeće ministara BiH je zadužilo Direkciju za ekonomsko planiranje”.

Da sve ide sporo, potvrdili su iz Direkcije za ekonomsko planiranje u BiH. Kažu, Vijeće ministara BiH tek ih je obavijestilo o cijelom procesu te je rano za postavljanje vremenskih odrednica. Iz opozicije oštre reakcije – kažu, učinjeno je premalo.

”Vrlo rado bismo razmatrali različite državne strategije, pa i ovu, ali Vijeće ministara BiH nikako da uradi domaću zadaću”, poručuje SDP-ov Saša Magazinović.

Zbog loših đaka i stalnih političkih tenzija našu zemlju redovno zaobilaze strani investitori. Čini se da položaj bh. građana i borba protiv nezaposlenosti sve češće pada u drugi plan. A dok se politika ne dogovori, slike redova pred narodnim kuhinjama ostat će svakodnevnica.

(www.jabuka.tv)
4 komentara

  • KONAČNO SMO ČULI POTVRDU ONOGA ŠTA SMO VEĆINA MISLILI KAKO SE STVARALO CARSTVO KOD PRIVATIZACIJE OD UČESNIKA PRLJAVIH RABOTA KADA ZAKON NIJE HTIO KOD STANKOVIĆA U 2 O PRIVATIZACIJI VINDIJE VARAŽDIN PA SE PITAM KADA ĆE SVJETLO DANA UGLEDATI ISTINA O ŠIROBRIJEŠKOJ PRIVATIZACIJI KAKO SU POSTALI BOGATI VELIKI DOMOLJUBI NADAM SE DA SE NEĆE IZGLASATI ZAKON O ZASTARI KAO U HRVATSKOJ

  • Otiće mladi da rade u uređene države da zarade za pristojan život i mirovinu a dobit će je za 5 godina 300 eura.
    Trebamo žaliti ove što su ostali i potrošili život radeći 40 godina za 500 KM i sad moraju živjeti od 326 KM.
    Dobro da ima išta.

  • Hahaha bogati na muci od svog naroda fujjjj bagro ratnoprofiterska,oteto je uvjek bilo prokleto i biće,stiže vas mantra`polako ali sigurno.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.