BiH bi 2013. mogla dobiti status kandidata za EU!?

Po prvi put nakon dugo vremena Bosna i Hercegovina je u prilici napraviti krupne korake u pravcu pridruživanja Europskoj uniji. Iako je jasno da smo trenutačno na kraju reda zemalja koje očekuju ulazak u EU, kandidacijski status danas mnogo je bliži nego prije nekoliko mjeseci.

Usvajanje zakona

Usvajanjem Zakona o popisu stanovništva i sustavu državne pomoći ispunjena su dva od tri uvjeta za dostavljanje kredibilnog kandidacijskog zahtjeva za pridruživanje Uniji. Ostalo je još da se napravi jasan iskorak ka provedbi presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci“ i da BiH može tražiti kandidacijski status. Uspostava Vijeća ministara i početak rješavanja proračunske krize nisu izravni uvjeti za nastavak europskog puta BiH, ali ovi događaji svakako imaju pozitivnog odjeka u Bruxellesu i drugim europskim prijestolnicama, što se uostalom potvrdilo i u reakcijama koje su proteklih petnaestak dana stizale u BiH. Ono što se od BiH očekuje u sljedećim tjednima je usuglašavanje Globalnog fiskalnog okvira za period do 2014. godine.

Velik optimizam

Očit politički napredak koji je ostvaren u BiH protekla dva mjeseca razlog je povećanog optimizma i kod bh. lidera. Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, već je iznio svoja očekivanja da će BiH do sredine lipnja podnijeti zahtjev za kandidacijski status za otvaranje pregovora s Europskom unijom. Prema prilično optimističnom scenariju, već do kraja ove godine BiH bi mogla preuzeti upitnik za ispitivanje spremnosti za članstvo u Uniji. Ukoliko ne bi bilo unutarnjih političkih opstrukcija i sporenja, odgovori na upitnik bi u Bruxelles mogli biti poslani do sredine sljedeće godine, a već krajem 2013. ili početkom 2014. godine BiH bi mogao biti odobren kandidacijski status. Ubrzo nakon toga mogli bi i početi službeni pregovori o pridruživanju. Naravno, ovaj optimistični scenarij ne uključuje opstrukcije, međustranačke sukobe i sporenja oko nadležnosti unutar BiH. (Večernji list)

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.