Biden uveo nove sankcije Putinu i Rusiji

Američki predsjednik Joe Biden u utorak je u svom govoru potvrdio da zabranjuju uvoz energenata iz Rusije.

Zabranjujemo uvoz nafte i drugih energenata iz Rusije, to će zadati još jedan udarac Putinovom ratnom stroju. Ovaj potez ima potporu obiju stranaka.. Ovu smo odluku donijeli u konzultacijama s našim partnerima.

Mi želimo da se sve članice NATO-a i EU-a ujedine. Treba shvatiti da mnogi od naših europskih partnera nisu u poziciji da nam se pridruže. SAD proizvodi više nafte nego sve europske zemlje zajedno. Stoga sada surađujemo s našim partnerima u Europi da smanjimo njihovu ovisnost o Rusiji. Danas smo ujedinjeni u tome da nastavimo vršiti pritisak na Putina. Bio sam iskren prema američkom narodu otpočetka, rekao sam da će obrana slobode imati cijenu, rekao je.

U nastavku je nabrojao i koje još sankcije je SAD uveo Rusiji dosad. Govorio je o tome kako su im ograničili pristup tehnologiji, počeli zapljenjivati jahte, te onemogućili plaćanje u sustavu Swift.

Od početka rata cijena goriva porasla je za 75% i ta će se cijena nastaviti povećavati. Osigurat ćemo pouzdanu opskrbu energijom. Poručujem naftnim i plinskim tvrtkama i financijskim tvrtkama: “Znamo da ovaj rat dovodi po povećanja cijena, ali to nije izlika da se strašno povećavaju cijene i da se to prelijeva na američke potrošače”. Ruska agresija nas je sve skupo stajala i nema prostora da se to iskorištava.

Tvrtke koje su se povukle iz Rusije, pokazale su da je ovo vrijeme kada moramo dati svoj obol i ne iskorištavati ovu situaciju. Nije istina da moja administracija onemogućava domaću proizvodnju energije. Čak i tijekom pandemije mi smo proizvodili i upumpavali u sustav više nafte nego ikad. Čak 90% proizvodnje nafte na kopnu nije u vlasništvu Savezne vlade.

Ova kriza je podsjetnik na to da moramo postati energetski neovisni. Dosta sam o tome razgovarao s našim europskim partnerima. Ova situacija nije održiva i mora nas potaknuti da ubrzamo prijelaz na obnovljivu energiju. Moramo transformirati našu energiju, našu ekonomiju i pomoći našim građanima da troše manje energije i da troše više zelene energije.

To će značiti da se nitko više neće morati brinuti oko cijena goriva na benzinskim pumpama i tada Putin više neće moći koristiti fosilna goriva protiv drugih država, a Amerika će postati svjetski lider u pogledu zelenih tehnologija i energije. U posljednja dva tjedna Ukrajinci su nadahnuli svijet. Putinov rat uzrokovao je veliku patnju i nepotreban gubitak života u Ukrajini, ali u Rusiji, dodao je Biden, prenosi N1.

Rekao je kako je zbog Putina dva milijuna ljudi u izbjeglištvu.

Ukrajina nikad neće biti Putinova pobjeda. On može zauzeti grad, ali ne i državu. Ukrajinci pokazuju hrabrost i da neće dopustiti Putinu da uzme ono što želi. Podupirat ćemo ih u borbi protiv tiranije i represije. Kada bude ispisana povijest o ovom ratu, Putinova Rusija će oslabiti.

(www.jabuka.tv | Foto: Kevin Lamarque/Reuters)

11 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.