Biden napao Trumpa: Bio je kukavica – Jabuka.tv

Biden napao Trumpa: Bio je kukavica

Demokratski kandidat za Bijelu kuću Joe Biden kritizirao je u srijedu “kukavičko” ponašanje Donalda Trumpa u krizi u Hong Kongu, gdje je Peking nametnuo zakon o nacionalnoj sigurnosti, obećavši da će, pobijedi li na izborima, zaoštriti stajalište Sjedinjenih Država u vezi s kršenjem ljudskih prava.

Ne iznenađuje da Peking djeluje nekažnjeno, ocijenio je bivši potpredsjednik Joe Biden u priopćenju.

Predsjednik Trump se uvijek iznova odriče naših vrijednosti i uvjerava kineske autokrate da u Bijeloj kući imaju nekoga tko misli kao oni.

Ondje gdje je Trump bio kukavica, ja ću biti odlučan, jasan i dosljedan u obrani naših vrijednosti, istaknuo je demokrat.

Kineski predsjednik Xi Jinping je u utorak potpisao zakon o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga.

Kritičari zakona ističu da se njime želi ušutkati oporba u Hong Kongu. Taj zakon proglašava kinesko pravosuđe nadležnim za “teške” prijetnje sigurnosti i predviđa doživotni zatvor za kaznena djela protiv nacionalne sigurnosti.

Njegovi prvi učinci pokazali su se u srijedu kad je ugušen prosvjed organiziran na obljetnicu neovisnosti tog teritorija. Uhićeno je 370 ljudi, među kojima 10 za navodno kršenje zakona o nacionalnoj sigurnosti.

Washington je još krajem svibnja snažno udario ukinuvši povlašteni trgovinski status Hong Konga. A državni tajnik Mike Pompeo upozorio je u utorak da nisu isključene i nove američke represalije.

No kandidat Joe Biden najavio je u srijedu još strože mjere rekavši da će, ako pobijedi na izborima, “osigurati punu” primjenu zakona o ljudskim pravima u Hong Kongu i u Xinjiangu, gdje Kina, kako tvrde Washington i druge zapadne prijestolnice, u logorima za politički preodgoj drži zatvoreno najmanje milijun muslimana.

Odmah ću uvesti gospodarske sankcije ako Peking proširi svoju cenzuru na naše obale i pokuša ušutkati naše građane, poduzeća i ustanove, upozorio je.

(Hina)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.