Biden: Daytonski sporazum je donio mir u BiH, ali posao nije dovršen – Jabuka.tv

Biden: Daytonski sporazum je donio mir u BiH, ali posao nije dovršen

Novoizabrani predsjednik SAD-a Joe Buden poručio je kako se u ponedjeljak pridružuje međunarodnoj zajednici i ljudima u Bosni i Hercegovini u obilježavanju 25. godišnjice Daytonskog sporazuma, koji je okončao rat u BiH, za kojeg je Biden rekao da je najgori sukob na europskom kontinentu od Drugog svjetskog rata.

Na današnji dan slavimo napore mirotvoraca, a žalimo za gubitkom oko 100.000 života i iseljavanjem milijuna drugih, rekao je Biden, javio je Al Jazeerin novinar iz Washingtona.

Daytonski sporazum donio je mir u Bosnu i Hercegovinu i potvrdio njezin suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost, poručio je novoizabrani američki predsjednik. Ipak, dodao je, četvrt stoljeća kasnije, jasno je da je posao na promicanju pravde, pomirenja i funkcionalne, multietničke Bosne i Hercegovine – nedovršen.

Prečesto smo vidjeli kako nacionalizam pobjeđuje državni interes uz bogaćenje nekolicine, a ne provođenje reformi u korist većine, rekao je Biden.

Ova godišnjica prilika je za sve strane da razmisle o svjetlijoj budućnosti i da se ponovno obvežu na teške, ali nužne korake za izgradnju potpuno funkcionalne Bosne i Hercegovine za sve njene građane.

Kao predsjednik, radujem se suradnji s međunarodnom zajednicom i građanima Bosne i Hercegovine kako bi se napokon ostvarilo obećanje iz Daytonskog sporazuma – prosperitetna, pravedna i demokratska Bosna i Hercegovina u srcu Europe – cijela, slobodna i mirna, rekao je novoizabrani američki predsjednik, koji bi dužnost od aktualnog predsjednika Donalda Trumpa trebao preuzeti sljedeći mjesec.

Prije 25 godina potpisan je Daytonski mirovni sporazum

(Fena)


6 komentara

  • Ovaj će Bošnje ohladiti ko Milanović! Sad ga slave ali čovjek nije glup, zna što bi njihova verzija “građanske” gdje bošnjačka nacionalistička SDA dominira učinila državi.

  • Ovaj pushe u rog sarajevski, na racun “gradjanske” (islamske) drzave, isto kao sto USA politika u BIH vec 25 godina pushe, a iskljucivo na shtetu hrvata. Hrvate u BIH mogu trenutno ocuvati jedino Rusi, koliko-toliko.

    • Bio je 8 godina potpredsjednik pa šta je uradio? Ne znaju oni šta bi tu, samo znaju da su se zeznuli s ovakvom BiH jer nisu stali na stranu istinskih saveznika Zapada, Hrvata! Ova država je najveći geopolitički zajeb moderne povijesti

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.