BHRT-u blokiran račun, održan prosvjed upozorenja u Sarajevu

Samostalni sindikat radnika Bosanskohercegovačke radiotelevizije (BHRT) organizirao je u srijedu u prostorijama RTV Doma u Sarajevu prosvjedupozorenja nakon što je blokiran račun tog javnog državnog RTV servisa.

Zbog blokade računa onemogućeno je izmirivanje primanja radnicima i potpuno je ugrožen ionako otežan rad i funkcioniranje BHRT-a, te je u pitanje dovedena egzistencija stotina radnika i njihovih obitelji.

Tijekom prosvjeda naglasili su da ovo nije prvi put da se događa takva situacija, ali istovremeno i izrazili bojazan da to nije posljednji put onemogućavanja egzistencije zaposlenika BHRT-a.

Kažu da u isto vrijeme nije blokiran račun Radiotelevizije Republike Srpske (RTRS), entitetskog javnog emitera, koji je BHRT-u dužan više od 54 milijuna KM po osnovu naplaćene RTV pretplate u Republici Srpskoj, a taj novac bi bio i više nego dovoljan da sanira sve dugove BHRT-a i gledateljima omogući kvalitetniji program.

Naglasili su da su zaposlenici BHRT-a od početka pandemije koronavirusa sve vrijeme radili i bili u službi građana Bosne i Hercegovine, iako im je na početku pandemije u ožujku 2020. godine umanjena plaća za 10 posto.

U obraćanju okupljenima naglašeno je da je neizvjesnost koja se pretvara u agoniju, uposlenike BHRT-a dovela do prosvjeda.

Hoće li biti plaća koju smo itekako zaradili? Pitanje je koje godinama postavljamo. Ne kolika će biti, hoće li biti povećana, nego hoće li je uopće biti. Do sada je bilo teško, sada je postalo preteško to iščekivanje i neizvjesnost, poručili su.

U isto vrijeme, dodali su, slušaju ih i gledaju i oni koji su legalisti i plaćaju RTV pristojbu, ali i oni koji je ne plaćaju. To znaju jer im tako i kažu, na sjednicama parlamenata BiH.

Zaposlenici ne žele čekati da plaću nemaju tri i više mjeseci, da obitelji dovedu na rub egzistencije, pa da onda organiziraju prosvjede, takva je bila situacija 2017. godine.

Iako su se uvijek zalagali za provedbu zakona, upozoravaju da žive u državi u kojoj se zakoni selektivno provode i to u većini slučajeva na štetu naroda i radnika.

Ako je po zakonu blokada računa BHRT-a zašto nije po zakonu blokada računa RTRS koji nam duguje desetine milijuna KM po osnovu neplaćene RTV pretplate. Kako državi nije u interesu da BHRT naplati svoj novac i državi plati ono što joj pripada, upitali su.

Kažu da svaka država stoji na tri stuba vlasti (izvršna, zakonodavna i sudska), ali demokratske države imaju i onaj četvrti, a to je javni RTV servis.

Pozvali su sve odgovorne za takvo stanje da hitno reagiraju i u skladu sa zakonom osiguraju neometano financiranje Javnog servisa Bosne i Hercegovine, a radnicima ostvarivanje njihovih osnovnih prava.

(Fena/Foto: BHRT)

5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.