Bh. zastupnici i ministri na odmor bez regresa

Na godišnji odmor zastupnici i ministri u zajedničkim institucijama morat će otići bez isplaćenog regresa. Prošle godine Vijeće ministara izglasalo je da svi zaposleni u bh. institucijama imaju regres od 300 maraka.

Pošto je očigledno da se slavina zavrće na sve strane, džeparac za more, koji su sami izglasali, bit će im isplaćen tek na sljedećoj plaći, piše Atvbl.com.

”Ove godine još nije isplaćen regres, ali bit će uz srpanjsku plaću. Regres je 300 maraka. Ove godine je isti za sve. Prošle godine je bio marka za sve one čiji je koeficijent bio četiri i iznad toga dok je ove godine trista maraka što je odluka Savjeta ministara Bosne i Hercegovine”, kaže Nataša Krsman, glasnogovornica Ministarstva financija i trezora BiH.

Sve je bilo zamišljeno kao nagradni regres za godišnji odmor i značajno je manji od zakonom dozvoljenih 475,69 maraka, koliko iznosi osnovica za obračun plaće. Tako će oko 22 tisuće zaposlenih u institucijama BiH, državu dodatno da koštaju 7,4 milijuna maraka.

Isti iznos regresa dobivaju svi, bez obzira na visinu plaće – osim radnika u pravosuđu. Tristo maraka za godišnji odmor trebali bi dobiti vojnici, policajci, državni službenici. Tu su imenovane i izabrane osobe – ministri, zamjenici ministara, članovi Predsjedništva, savjetnici, poslanici. U Vladi Srpske kažu da regres ne isplaćuju od 2008. godine.

Osnovna plaća obračunava se i iskazuje mjesečno za puno radno vrijeme, prema radnom mjestu i odgovarajućoj platnoj grupi, dok su naknade za topli obrok, zimnicu, ogrev i regres uračunate u plaću.

U Narodnoj skupštini ima regresa, ali i kod njih kasni – tako da će i narodni tribuni, pred odlazak na egzotične destinacije, morati razbiti ‘kasice prasice’. Iznos je isti kao i kod bh. parlamentaraca. Bit će novca, kažu, nekad tamo do kraja godine.

”Ako dobijem, ja ću vam reći da sam dobio i koliko sa dobio nema nikakvog razloga da to bude tajna”, rekao je Milanko Mihajlica, zastupnik Srpske radikalne stranke u Narodnoj skupštini RS.

U skladu sa raspoloživim sredstvima u proračunu RS, kao i planom koji je NSRS napravila mi smo još uvijek u roku. Dakle, on je prošle godine isplaćen u kolovozu mjesecu. Mi se nadamo da će on i ove godine biti isplaćen što to prije bude moguće”, rekao je Marko Aćić, generalni tajnik Narodne skupštine RS.

U isto vrijeme dok gospodarstvo vapi za ozbiljnim investitorima, a proračuni zjape poluprazni – nadležne vlasti brinu se kako sebi da isplate dodatne naknade. Ako ništa, bar dijele sličnu sudbinu sa građanima koji na pojedina davanja čekaju po nekoliko mjeseci.

(Atvbl.com)

1 komentar

  • Treba im zabraniti i povrat u BiH-nu, narednih 10 god.i možda država i ekonomija krenu naprijed u boljem smjeru bez tih lopina i prevaranata. Dosta ih je 20 god.njih i njihovog lopovluka i prodavanja magle..

Komentiraj: