Bh. političar vrijeđao katolike, građani ga žele smijeniti

Nakon što je zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević uputio u najmanju ruku skandalozne poruke usmjerene prema katolicima i to na njihov najveći vjerski blagdan – Uskrs, uslijedio je niz reakcija, od predstavnika građana pa do gradske vlasti, a svi redom osudili su poruke kojima je Kovačević uvrijedio katolike.

Kovačević je na svom Facebook profilu, između ostalog, napisao: Neka je vatikanistima daleko lijepa kuća.

Kad se sjetim što je katolički kler radio i radi Srbima, koliko je žrtva pod njihovim blagoslovom bilo, ne da ne mogu ništa čestitati, već ih se gnušam. Vatikan se itekako bavio i politikom, po dobru ih nikad nismo zapamtili. Tko ne zna da je Bosna i Hercegovina i danas za njih terra misionaris, taj ništa ne zna, napisao je Kovačević.

Među dužnosnicima koji su jasno osudili istup Kovačevića je i Josip Jerković, dopredsjednik Republike Srpske, koji je u izjavi za Večernji list kazao kako je ono što je napisao Kovačević za svaku osudu.

Osuđujem ovakav nastup i osobe koje se vraćaju u 1992. godinu i u godinu rata. Danas je vrijeme praštanja za Uskrs, a i pored svega toga i njegovoga ponašanja, ja mu ipak želim sretan i blagoslovljen Uskrs koji predstoji, poručio je Jerković.

Stigao je i zahtjev za smjenu Žarka Kovačevića s dužnosti zamjenika gradonačelnika Prijedora, a iza inicijative stoje građani Prijedora koji su uputili otvoreno pismo.

Očekujemo od gradonačelnika da inicira razrješenje Žarka Kovačevića s dužnosti zamjenika gradonačelnika Prijedora, a od Skupštine grada da tu inicijativu podrži kako bi se svim građanima našeg grada poslala poruka da su sigurni bez obzira na nacionalna, vjerska, rodna, politička ili bilo koja druga opredjeljenja, navodi se u otvorenom pismu, koje je u posjedu Nezavisnih novina.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor jasno je poručio kako izneseni stav Žarka Kovačevića nije i neće biti stav Gradske uprave Prijedor, već isključivo Kovačevićevo osobno mišljenje. Javor je oštro osudio i ogradio se od objave svog zamjenika.

Poštujući podjednako blagdane svih građana Prijedora, iskreno i od srca sam uputio čestitku vjernicima katoličke vjeroispovijesti želeći im sretan Uskrs. Kako sam jučer i naveo u svojoj čestitki, blagdanski dani su tu da nas ponovno i iznova podsjete na potrebu međusobnog razumijevanja i poštovanja osnovnih ljudskih vrijednosti te da svi zajedno trebamo biti na istom putu prosperiteta i izgradnje bolje budućnosti za naš grad, naveo je Javor.

(www.jabuka.tv | Foto: Srna)

11 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.