Bh. odjeli u New Yorku godišnje potroše 400.000 KM za nepostojeće poslove

Iako je BiH 1. siječnja 2012. godine završila misiju kao nestalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN), odsjeci formirani u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova (MVP) BiH i pri bh. misiji u New Yorku, s ciljem koordiniranja aktivnosti nestalnog članstva, i dalje rade.

Prema saznanjima “Nezavisnih”, u Odsjeku za koordinaciju aktivnosti s Vijećem sigurnosti UN-a, kojim trenutno rukovodi Miloš Prica, radi sedam uposlenika, a pri bh. misiji pri UN-u u New Yorku kojom rukovodi Miloš Vukasinović, četvorica diplomata postavljenih sa zadatkom koordiniranja aktivnosti Misije, koja je okončana 1. siječnja 2012. godine.

Za oba odsjeka BiH izdvaja poprilična sredstva. Prostom matematičkom računicom, ukoliko uzmemo prosjek samo njihovih neto plaća (prosječna u sjedištu oko 2.000 KM, u Misiji u New Yorku oko 6.000 KM), to znači da se na mjesečnom osnovu iz proračuna isisa 32.000 KM, a godišnje blizu 400.000 KM.

S svim prinadležnostima, uz obračunavanje mirovinskog, zdravstvenog osiguranja i poreza, državu godišnje košta i blizu milijun KM.

Vrijedi podsjetiti, MVP je tijekom 2009. godine, pripremajući se za nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti UN, izmijenio sistematizaciju radnih mjesta. Procjena je bila da je važnost nestalnog članstva iznimna i da zbog obujma poslova, koji bi se sinkronizirali sa bh. misijom pri UN, ovaj odsjek treba formirati, odnosno da ga treba ugasiti nakon prestanka članstva.

Sam Prica kaže da nema komentara, “jer je državni službenik”.

“Nisam ni sudjelovao u formiranju tog odjela. Tada sam, u to vrijeme, bio šef kampanje, a taj odsjek je počeo raditi početkom 2010. godine. Ja nemam veze s tim, nisam član nijedne političke stranke, a to je odluka koju je donijelo Vijeće ministara”, kaže Prica.

U mandatu 2010 – 2014. godina predsjedavajući Vijeća ministara bio je Vjekoslav Bevanda, a ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija.

“Nezavisne” su u petak željele čuti je li Bevandin nasljednik, aktualni predsjedavajući Denis Zvizdić, namjerava na sjednici inicirati ukidanje ovog odsjeka.

Međutim, Amela Mulabdić, njegova glasnogovornica, nije uspjela osigurati njegov stav, dok aktualni ministar vanjskih poslova ovu situaciju nije želio da komentira, no on se osvrnuo na nešto drugo.

“Želim da naglasim da sa suradnicima razmatram proširenje naše misije pri EU u Briselu kad dobijemo status kandidata. I tada ćemo, kad to bude, razmotriti cjelokupnu sistematizaciju radnih mjesta u Ministarstvu inostranih poslova”, rekao je ministar Igor Crnadak.

Za Zlatka Dizdarevića, nekadašnjeg bh. veleposlanika, dugogodišnjeg diplomatu i novinara, uzroci su mnogo dublji i u vezi su s višegodišnjom nemogućnosti usvajanja zakona o vanjskim poslovima u parlamentu BiH, prenose Prvenovine.com.

“Upravo taj zakon uređuje te stvari, a on i dalje ne može da bude usvojen?! Dakle, mi nemamo zakon po kojem MIP može da uredi te stvari, zapravo, kako uopće Ministarstvo može da funkcionira bez zakona o vanjskim poslovima? Zato danas isključivo funkcioniše po nacionalnim vertikalama”, zaključuje Dizdarević.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: