Bh. građani na Doljane, a stranci radije na Bijaču

Građani BiH se ne odriču starih navika pa čak i kada im one zadaju velike probleme. Zbog navika ili neznanja, tek mnogi bh. građani koji su proteklih dana krenuli ili danas kreću na Jadran kako bi proveli vikend na moru ili otišli na ljetovanje, odabrali su Doljane kao granični prijelaz za ulazak u Hrvatsku.

Proteklog vikenda se u Doljanima i po sat vremena čekalo na ulazak u Hrvatsku, a nešto manje gužve bile su na prijelazu Crveni Grm između Ljubuškog i Prologa. Putnici su nestrpljivi i nervozni, jer mnogi od njih nisu očekivali da će toliko čekati.

– Da sam znao da ću se ovako načekati, išao bih na Bajkalsko jezero, kaže za Večernjak vidno uzrujan Sarajlija koji u koloni čeka ulazak u Hrvatsku. Većina putnika u pregrijanim vozilima nisu bili raspoloženu davati izjave, ali izraz lica i gunđanje pokazuju da su svjesni pogrešnog izbora graničnog prijelaza.

– Kad na granici imate vremena izaći iz vozila i zapaliti duhan, znate da nije dobro, i tako nekoliko puta do željene crte, dobacuje jedan od vozača dok pali tko zna koju po redu cigaretu pored ugašenog automobila.

Drugog dana vikenda od djelatnika benzinske crpke na Teskeri se doznaje kako se mnogi putnici vraćaju iz Crvenog Grma prema Ljubuškom, Bijači i Orahu. Na benzinskoj u očaju traže savjet gdje ići.

– Najbolja opcija je Orah, kažu djelatnici crpke, ne znajući ni oni sami da je Bijača, nedavno otvoreni suvremeni granični prijelaz, rješenje za sve muke očajnih putnika.

Taj granični prijelaz udaljen je od Ljubuškog manje od sedam kilometara i na njemu stalno radi jedan trak za prolaz, u što su se novinari Večernjeg lista i sami uvjerili kada smo nakon točenja goriva stigli na dio autoceste koridora Vc.

“Danas je bilo najfrekventnije u zadnjih dvadesetak dana, pristižu nam turisti sa svih strana, ali uglavnom su to stranci koji s Jadrana idu za Međugorje i dalje, kao i oni sa sjevera koji idu prema moru. Tek nekolicina je bh. vozila. Ne znam koji je razlog, bit će da stranci već imaju u svojim GPS uređajima ubačenu Bijaču kao najbolji prijelaz. Sada radimo s jednim prolazom, a kad zagužva otvaramo ih još nekoliko, po potrebi”, kaže susretljivi graničar.

Glasnogovornica Granične policije BiH, Sanela Dujković, kazala je da oni permanentno upozoravaju građane BiH na mogućnost korištenja manje opterećenih prijelaza. No, čini se kako te informacije brže dolaze do stranaca nego do građana BiH. (Bljesak.info)

(www.jabuka.tv)
2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.