Bh. građani definitivno putuju u Hrvatsku s putovnicom

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo Izvješće o obavljenim pregovorima za zaključivanje Ugovora između BiH i Republike Hrvatske o graničnim prijelazima i, s tim u vezi, utvrdilo prijedlog ovog ugovora.

Zaključeno je da Ministarstvo sigurnosti dostavi prijedlog ugovora Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru.

Sukladno ugovoru, na zajedničkoj državnoj granici između BiH i RH određeni su sljedeći granični prijelazi: za međunarodni cestovni promet putnika i roba koje, sukladno zakonodavstvima ugovornih strana, podliježu inspekcijskim kontrolama prilikom prijevoza preko zajedničke državne granice: 1. Stara Gradiška; Gradiška 2. Nova Sela; Bijača. Granični prijelazi za međunarodni cestovni promet putnika i roba te za promet voća i povrća, koje sukladno zakonodavstvima ugovornih strana, podliježe kontroli usklađenosti s tržišnim standardima i utvrđivanju zdravstvene ispravnosti prilikom prijevoza preko zajedničke državne granice, a to su: 1 Županja Orašje 2. Ličko Petrovo Selo; Izačić 3. Vinjani Donji; Gorica 4. Gornji Brgat; Ivanica.

Ugovorom su određeni i granični prijelazi za međunarodni promet putnika i roba i to za cestovni promet, za željeznički promet, kao i stalni granični prijelazi za pogranični promet.

Vijeće ministara BiH jednoglasno je usvojilo Izvješće o obavljenim pregovorima za zaključivanje Sporazuma između BiH i Republike Hrvatske o pograničnom prometu i, s tim u vezi, utvrdilo prijedlog ovog sporazuma.

Zaključeno je da Ministarstvo sigurnosti dostavi prijedlog sporazuma Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru.

Ovim se sporazumom uspostavlja pogranični režim, odnosno sustav pravila kojima se ureduje pogranični promet u pograničnom području između BiH i Republike Hrvatske.

Stanovnici pograničnog područja smiju, sukladno pravilima pograničnog režima, te ako ne postoji zabrana ili ograničenje predviđeno zakonodavstvom stranaka sporazuma, prelaziti zajedničku državnu granicu, pod uvjetom da: predoče pograničnu propusnicu; nisu osobe koje se smatraju prijetnjom za javni poredak, unutarnju sigurnost, javno zdravstvo ili međunarodne odnose Republike Hrvatske, odnosno BiH i bilo koje države članice Europske unije, da protiv njih nije izdano upozorenje u bazama podataka stranaka sporazuma za odbijanje njihova ulaska zbog prije naznačenih razloga ili da protiv njih nije izdano upozorenje u šengenskom informacijskom sustavu za odbijanje njihova ulaska na područje Europske unije zbog istih razloga.

Prilikom prelaska zajedničke državne granice pod uvjetima pograničnog režima, nositelji pogranične propusnice izuzeti su od primjene viznog režima.

Vijeće ministara BiH jednoglasno je utvrdilo Dodatak 3 pregovaračke pozicije BiH (pregovori o Protokolu uz Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima između Europske zajednice, s jedne strane, i BiH, s druge strane, da bi se uzelo u obzir pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji (Dodatni protokol)).

Utvrđivanjem ovog dodatnog protokola BiH izražava svoju spremnost da u najkraćem mogućem roku pristupi i okonča proces tehničke prilagodbe teksta Privremenog sporazuma u svim segmentima potrebnim za njegovu nesmetanu primjenu nakon 1. srpnja 2013. godine.

Ukoliko Europska komisija prihvati zahtjev BiH za povećanje postojećih godišnjih carinskih kvota za proizvode iz BiH (riba, vino i šećer) u već traženim količinama u procesu tehničke prilagodbe, izaslanstvo BiH može povećati ili uvesti carinske kvote za iste proizvode podrijetlom iz Europske unije u količinama registriranog prosječnog uvoza iz Republike Hrvatske u BiH u razdoblju 2009.- 2011.

Zbog činjenice da postoje velike razlike količina i vrijednosti registriranog uvoza pojedinih proizvoda u BiH u odnosu na registrirani izvoz istih iz Hrvatske u BiH, količine unutar carinskih kvota koje izaslanstvo BiH može odobriti za uvoz iz Europske unije bit će utvrđene tek nakon usuglašavanja podataka Uprave za neizravno oporezivanje BiH i Carinske uprave Republike Hrvatske.

Odobrene količine ne mogu biti veće od maksimalno traženih od strane Europske unije.

Izaslanstvo BiH zaduženo je da odmah obavijesti Europsku komisiju o poziciji i prijedlozima BiH.

Zaključivanje protokola zasniva se na opredjeljenju BiH za ostvarivanje daljnjeg približavanja i institucionalizacije odnosa s Europskom unijom u skladu s Procesom za stabilizaciju i pridruživanje, kao i provođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što treba da značajno doprinese uključivanju BiH u europske integracijske tijekove, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH. (Fena)

(www.jabuka.tv)
6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.