Bh. grad u “problemu” zbog velikog priljeva radnika

Još samo nekoliko mjeseci dijeli malu općinu u srcu BiH – Vareš – od početka realizacije projekta vrijednog preko milijardu dolara.

Prva iskopavanja iz rudnika u kojem se nalaze plemeniti metali, očekuju se u drugoj polovini ove godine, kada je, prema ranijim najavama, predviđeno otvorenje više stotina novih radnih mjesta, izvještava BiznisInfo.ba.

Radnici će biti angažirani u rudniku, postrojenjima za preradu, održavanju, transportu, logistici i administraciji.

Kompanija Adriatic Metals već mjesecima radi na regrutiranju radnika koje je nemoguće pronaći u samom Varešu. Zbog toga su provedene kampanja pronalaska radnika u susjednim gradovima poput Kaknja i Visokog.

Uslijed velikog priljeva radnika pojavio se i problem smještajnih kapaciteta. Stoga je kompanija Eastern Mining ranije ove godine pozvala vlasnike stanova i kuća na području općine Vareš da iste ustupe pod zakup. Oglas koji su tada objavili najbolje oslikava kakvu ekspanziju očekuje ovaj gradić.

Ukoliko posjedujete navedene objekte, a zainteresirani ste za iznajmljivanje, potrebno je da dostavite sljedeće podatke: Točnu lokaciju stambenog objekta, površinu koja se iznajmljuje i opremljenost objekta. Isto tako, poželjno bi bilo da fotografirate prostor i uz prijavu dostavite osobi zaduženoj za koordinaciju, poručili su tada iz kompanije u pozivu građanima.

Kreće rekonstrukcija pruge do Vareša

Inače, danas i službeno kreće projekt čišćenja i rekonstrukcije pruge na dionici stanica Vareš Majdan – Podlugovi. Za navedene radove su isposlovane potrebne dozvole i projekt se realizira u suradnji sa Željeznicama FBiH.

Rok izvršenja radova prema planiranoj dinamici iznosi 3 mjeseca, a cilj projekta je čišćenja i rekonstrukcije pruge za uspostavljanje željezničkog prometa od stanice Podlugovi do stanice Vareš Majdan.

Pored usluga čiji opseg će definirati Željeznice FBiH, navedena dionica će se koristiti za budući transport proizvoda gospodarskog društva Adriatic Metals BH do luke Ploče.

Kompanija će zaraditi više od milijardu dolara

Kompanija Adriatic Metals na projektu rudnika u Varešu namjerava zaraditi više od milijardu dolara.

U dokumentima ove kompanije navodi se procjena neto trenutne vrijednosti (NPV) projekta, nakon poreza, od milijardu i 62 milijuna dolara.

Riječ je o iznosu za koji strani investitori očekuju da će dobiti kao čistu zaradu. Novac će im početi pristizati već od naredne godine. Zarada će se produžiti u narednih 15 godina, a najveći dio će stići do 2030.

Prosječna godišnja stopa povrata na kapital je 134 posto, a kapitalna investicija kompanije u ovaj projekt iznosi 168 milijuna dolara.

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

4 komentara

  • Na trenutak ti se učini da je ovo tekst iz 1923g.
    Firma će uložiti 168 miliona da bi zaradila 1 mlrd $, kako ? Pa tako što će dovest rudare koji će kopati za 500KM i velikodušno će im se osigurati smještaj u staroj kući njih 15 u 70m2…

  • A samo da dodam..da se radi o plemenitim metalima(zlato,srebro,bakar)..a ne o kakvoj rudi..Bravo..zbog toga se zeli da BiH udje sto prije u EU..kako bi se lakse ,brze i ucinkovitije izvuklo svo bogatstvo i postojece exploatiralo..👏👏👏

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.