BH državljanstva odreklo se više od 55 tisuća osoba!

Prošle godine čak 3.367 osoba izbrisano je s evidencije bh. državljana! Toliko ih se, naime, prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, odreklo bh. državljanstva. Zbroje li se tome podaci iz prethodnih godina, dođe se do frapantnog podatka – da je od početka 1996. do kraja 2011. s popisa bh. državljana izbrisano čak 55.214 osoba.

Prema podacima Ministarstva, usamljeni primjeri odricanja koji su evidentirani u prvim poratnim godinama, naglo su povećani u 2001., kada se brojka počela mjeriti u tisućama. Najviše zahtjeva za odricanje bilo je 2003. godine – čak 9.070. U posljednjih nekoliko godina, broj ispisa je konstantan – tri tisuće i nekoliko stotina.

„Ministarstvo nema evidencije o tome čije državljanstvo bivši BiH državljani uzimaju, niti imamo nadležnost da vodimo takve evidencije. Kada je riječ o razlozima zbog kojih se osobe odriču bh. državljanstva, oni nisu dužni navesti razloge, tako da o tome ne možemo govoriti“ – kazala nam je Zorica Rulj, glasnogovornica Ministarstva.

Dvije cijene

Osim izjave o odricanju i ostale dokumentacije, oni koji se odriču bh. državljanstva trebaju priložiti i uplatnicu od 200 maraka za osobe koje imaju, odnosno stječu državljanstvo država bivše SFRJ, a za osobe koje imaju ili stječu državljanstvo drugih država, uplatnicu od 800 maraka administrativne takse po predmetu, donosi dnevniavaz.ba.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.