Bh. državljanin gradonačelnik u Švedskoj: “U BiH ne bih dobio iste mogućnosti”

Dario Mihajlović iz Zenice prije 26 godina kao 11-godišnjak napustio je svoj grad.

S obitelji je pobjegao od rata u BiH kako bi sačuvao svoj život, a danas je gradonačelnik švedskog Ulricehamna, piše Klix.ba.

Put do Švedske

Odluka o napuštanju Bosne i Hercegovine bila je teška za njega i njegovu obitelj koji su čitav svoj život izgradili u gradu čelika. Ipak, volja za životom, bila je jača. S torbom na leđima rastao se od rodbine i prijatelja te krenuo u Švedsku, dokle je putovao nekoliko mjeseci.

Meni je to teško palo kao 11-godišnjem dječaku. Put do Švedske nije bio nimalo lagan, trebalo nam je par mjeseci. Živjeli smo u prihvatnom centru četiri godine dok se nije riješio naš status. Za to vrijeme sam učio švedski jezik, povijest i matematiku. Propustio sam nekoliko važnih godina školovanja, ali sam redovito krenuo u 9. razred i upisao gimnaziju, smjer računalni tehničar, govori Mihajlović.

Tada nije imao ambicija nastaviti svoje školovanje te se zaposlio u trgovini elektronskih uređaja gdje je radio sljedećih šest godina. S vremenom se ponovno pojavila želja za školovanjem te je u roku završio fakultet, oženio se, dobio dvoje djece i kupio kuću.

Sve je išlo svojim tokom. Kao nastavnik radim već pet godina. Kroz ovaj posao otkrio sam da se neke stvari mogu uraditi i na drugačiji način, a da bih to ostvario, uključio sam se u politiku. Vjerojatno da sam ostao u Bosni i Hercegovini ne bih dobio iste mogućnosti za školovanje i usavršavanje, izjavio je Mihajlović.

Ističe kako nije mogao ostati ravnodušan na neke propuste koji su se mogli riješiti samo preko politike te je sve to bilo vrijedno truda i angažmana u politici.

BiH posjećuje, ali o povratku ne razmišlja

Unatoč svim obvezama, barem jednom godišnje posjeti BiH, gdje, kako kaže, pojede dobre ćevape.

Svake godine rado posjetim Bosnu i Hercegovinu. Drago mi je čuti naš jezik, sretati naše ljude i pojesti dobre ćevape. O povratku u BiH za sada ne razmišljam. Ipak sam u Švedskoj osnovao obitelj, ali nikad ne reci nikada, rekao je Mihajlović.

Mladima je poručio da se politički aktiviraju kako bi nešto promijenili i da obvezno izlaze na izbore.

Odlazi sa suzama: “Ovima što ostaju želim sve najbolje. A i oni će brzo za mnom”

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • Treba osobita pamet da se zaključi kako su tamo negdje mogućnosti drugačije, i ne pametujte više ja sam ostao, i borio se za svoj dom, i domovinu. E kad vam je tako lipo zašto nas maltretirete svojim pričama i pustite nas već jednom na miru.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.