Bezakonje u HNŽ-u: Neriješen status za 40 % djelatnika koji rade na “određeno”

Sindikati srednjih škola koji nastavu izvode i na hrvatskom i na bosanskom jeziku u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) održali su u ponedjeljak štrajk upozorenja dva zadnja sata prve i druge smjene, dok državni službenici i namještenici u organima državne službe u HNŽ-u svoj dvosatni štrajk upozorenja odgađaju za srijedu, 5. rujna.

Nezadovoljni prijedlogom

Predsjednik Sindikata srednjih škola koji nastavu izvode po hrvatskom planu i programu Josip Milić na tiskovnoj konferenciji održanoj u ponedjeljak u Mostaru, kazao je kako će se, prema informacijama kojima on raspolaže, sve škole odazvati štrajku, piše Dnevni list.

Milić je istaknuo kako su prosvjetari nezadovoljni visinom povećanja plaća koje je predložila Vlada HNŽ-a, dodavši kako su oni otvoreni za dijalog i nastavak pregovora sa županijskom vladom.

Mi smo tražili povećanje plaće od 15 posto, a Vlada je ponudila deset posto, i to kroz tri godine, počevši od 1. siječnja 2019. godine. Odnosno, ponuda županijske vlade za trogodišnje povećanje plaća bi se kretala s postotcima do 4 posto od 1. siječnja 2019. i 3 posto od 1. siječnja 2020. i 2021. godine, objasnio je Milić.

Prema njegovim riječima, od 2011. do 2018. godine županijski proračun povećan je za 44 milijuna KM, dok se plaća srednjoškolskih profesora nije mijenjala.

Konkretno, moja plaća i 2011. godine i 2018. godine iznosi 950 konvertibilnih maraka. S uvećanjem od 4 posto, plaća mi ne bi došla ni do tisuću maraka, istaknuo je Milić.

Neriješen status djelatnika

Predsjednica Sindikata srednjih škola HNŽ-a koje nastavu izvode po bosanskom planu i programu Edina Čomić navela je kako još uvijek nije riješen status za oko 40 posto ljudi koji rade na određeno radno vrijeme, kao i da je HNŽ jedina županija koja prošle godine nije imala natječaje za prijem novih djelatnika.

Ulazimo u novu školsku godinu ponovno bez natječaja, što je jedno bezakonje i bezvlašće koje podržava naša vlada, kazala je Čomić.

Navela je kako imaju zamjerki i na intenzitet isplata pravomoćnih sudskih presuda koje se, prema njezinim riječima, vrše preko reda, navodi Dnevni list.

Predsjednica Nezavisnoga sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe u HNŽ-u Karmela Petković kazala je kako je taj sindikat odlučio odgoditi najavljeni štrajk upozorenja za dva dana jer ih je Vlada HNŽ-a pozvala na dijalog u utorak, 4. rujna.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.