Bez novca i sposobnosti za provođenje ekonomskih reformi

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je danas nakon sastanka sa šefom Delegacije Europske unije u BiH veleposlanikom Larsom-Gunnarom Wigemarkom kako ranije nisu mogli aktivno i agresivno započeti reformske poteze jer nedostaju financijske i personalne sposobnosti za provođenje ekonomskih reformi te da je u tom smislu potrebna pomoć međunarodne zajednice.

Kako je istaknuo, ovaj sastanak predstavlja jedan od zadnjih u pogledu usuglašavanja agende za ekonomski rast i zapošljavanje koja će, nakon što bude završena konačna verzija, biti obvezno štivo u realizaciji reformi za premijere na svim razinama vlasti, kao i za aktere iz međunarodne zajednice.

Wigemark je naglasio da je sada potrebno raditi na unapređenju konkurentnosti, poslovnog okruženja, korporativnog upravljanja te privlačenja stranih investicija i poboljšanja zaposlenosti mladih.

Poručio je kako EU i međunarodne financijske institucije podržavaju sve ove aktivnosti i napore te da su ohrabreni svim što su do sada čuli od premijera na svim nivoima vlasti.

”Istinski sam impresioniran odlučnošću Novalića i Vlade FBiH”, istaknuo je Wigemark.

Podsjetio je kako je 1. lipnja bio povijesni dan za BiH, jer je na snagu stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU.

S tim u vezi, zaključio je da je nastupila potpuno nova era i trenutak kada se, kako je rekao, “moramo riješiti starih praksi i uobičajenih načina rješavanja problema”.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: