Bez mirovina na kraju prošle godine ostalo 17 branitelja, od kojih osam iz Širokog Brijega

Revizorski timovi su u četvrtom tromjesečju 2017. postupak kontrole okončali u ukupno 795 predmeta korisnika nekog od braniteljskih prava, navodi se u informacija o provedbi Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite za razdoblje od listopada do prosinca 2017., piše Večernji list BiH.

Stanje po županijama

Od 795 predmeta, 119 je korisnika prava na osobnu invalidninu, 440 korisnika prava na obiteljsku invalidninu, 209 korisnika koji su ostvarili pravo na mirovinu pod povoljnijim uvjetima te 27 predmeta korisnika prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi dodijeljenoga najvišeg ratnog odličja. Dok su korisnici osobnih i obiteljskih invalidnina te nositelji odličja imali urednu dokumentaciju, 17 korisnika povoljnih mirovina ostalo je bez prava.

Među onima koje su timovi izveli iz prava je 5 korisnika mirovina iz HNŽ-a, devet iz ZHŽ-a te tri iz Sarajevske županije. Promatrano po gradovima, najveći broj korisnika koji su ostali bez mirovina je iz Širokog Brijega, i to njih 8, potom iz Mostara – 4, slijedi općina Hadžići s 2 korisnika te po jedno iz Stoca, Gruda i Ilidže. Ukupno su od početka revizije pregledana 32.532 slučaja korisnika, dok ih je s 31. prosinca 2017. za kontrolu ostalo 847.

Prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo, na početku revizije struktura ostvarenih prava na mirovinu po povoljnijim uvjetima je bila sljedeća: uredba I – 1985 korisnika, uredba II – 4512 korisnika, uredba III – 5042 korisnika, Zakon o pravima razvojačenih branitelja – 3849 korisnika koji su ispunili uvjete po Zakonu MI0, Zakon o pravima razvojačenih branitelja – 6608 korisnika koji nisu ispunili uvjete po Zakonu MIO, Zakon o povoljnijem prijevremenom umirovljenju – 8147 korisnika, Zakon o pravima branitelja i članova njihovih obitelji – 4236 korisnika. Što je ukupno 33.379 korisnika povoljnih mirovina.

Podaci FZ MIO

Prema podacima koje je FZ MIO dostavio resornom ministarstvu, do 31. prosinca 2017. zaprimio je 1236 potvrda na obrascu FMB 2. Od ukupnog broja zaprimljenih potvrda FMB 2, FZ MIO je postupio u 1056 predmeta, a za 180 dostavljenih potvrda FMB2, nakon objavljivanja presuda Ustavnog suda FBiH, još uvijek nije postupljeno zbog provođenja postupka njihove provedbe.

Od 1056 obrađenih predmeta, za 958 je donesena odluka o obustavljanju isplate mirtovina, odnosno prestanku prava, a za 98 je upućena obavijest Ministarstvu da se ne može donijeti odluka o obustavi isplate jer su korisnici, umrli, nisu koristili mirovinu po osnovi na koju se donosi potvrda FMB2 ili im je pravo prestalo ranije prije dostavljanja potvrde FMB2. Od 1056 obrađenih predmeta, u ponovnom postupku dostavljena je potvrda FMB1 za 381 korisnika, za 13 je donesena presuda nadležnog suda o ponovnom uspostavljanju prava i za 4 je promijenjena osnova za priznavanje prava na mirovinu, pa je za 398 korisnika ponovno uspostavljena isplata, odnosno priznato pravo. Za 208 korisnika je dostavljena potvrda FMB2, ali su ostvarili pravo po drugom propisu.

(www.jabuka.tv) 

34 komentara

  • sada ispitati koje im to omogucijo zapovijednike sto su davali potpise pa dokture sto su davali papire i natrati d vrate svaki fening sto su na LOPOVSKI NACIN PRIMALI

  • Tako je hdz kupovo svoje vjerne glasače. Plus čuveni model 90-tih uništi firmu a radnike pošalji na burzu rada i dokupi staž pa u penziju. I sada imamo 1,2 zaposlena na 1 penzionera. A svaka normalna država ima 4 zaposlena na 1 penzionera. I plus to su mnogima nezaslužene visoke penzije bez radnog staža. Svima nama se uzima da bi se namirili povlašteni lijeni trutovi u penziji. Hdz se bunio kada se htjela učiniti revizija penzija ratnih. Zna se zašto.

  • sada ce komsic napraviti reviziju pa ces morat vratit sto si na lopovski nacin ostvarijo tj na mrtvin kostiman i postenim invalidim i postenim BOJOVNICIN cin produ izbori covek za 48sati ce napraviti

  • imam ja u mamicin komsiju nije puske vidijo stalno u njemackoj prima skrb penziju i radi i njemackoj jos odvejo dicu i zenu tamo jos ima i djecij to radi 23god pa racunaj kolko miseci kolko je nakra more CRKVU napraviti na kocerinu

  • Draga braćo hrvati i svi drugi koji poštivaju HR državu na ovaj način će sve otići u pičku materinu. Uzima krade se novac na milijune a nitko ne ogovara. Eno Čobanković je učinio najmanje 16 milijuna štete i dobio kaznu 300 sati humana rada. A ne plati ratu struje 450 kn odmah idu zatezne kamate malom čovjeku. Jebem mater sudiji koji je Čobankoviću dao tu kaznu. Umjesto da robija 20 godina i radi teške poslove. Pa nikom nebi na pamet palo krasti ništa.

  • sve lopov do lopova covik vozi autobus u sirokom isti mu doktor potpisao da moze upravljati autobusom a na drugoj ima skrb vojnu mirovinu i gle sad cuda moze uvesti auto na svoje ime kao invalidna osoba a od istog doktora potpis da je invalid

  • sada netrati lopove da vrate sve dokture zatvorit zapovijednike a te lopove sto su dobili invalidninu i penziju da kopaju ko volovi taki imas u mamicin kolko hoces

  • Što se sada ne jave šatoraši iz savske i traže da se rasvjetli i raskrinkaju lažni branitelji?? Sada šute kao bubice. Zašto šatoraši imenima ne prozivaju tajkune i političare koji su sudjelovali u korupciji? Mogo sam i ja otić u šator u ZG i bježati izbjegavati raditi na poslu i glumiti velikoga hrvatinu patriota.. Ne pada mi na pamet iako sam 4 godine bio u HV. Jesam ratovao kao i svi mi za tajkune i političare da se obogate mater im lopovsku jebem u pičku lopovsku.

  • borili smo se ko lavovi i nos slomili borili se za kriminalce lopove ali nista necete odniti na onaj svit ja da se pitan dao bi van jos lopovi tj ratni profiteri

  • Anonimno tko te tjerao? I vas je branila 4. Brigada. Svak je negdje bio. A reci mi zašto kod vas ima na tisuće onih koji nigdje nisu bili a primaju penzije ? Kako to vi velike hrvatine ne kažete koji su to hostapleri ako tako volite hr? Ovdje ste sami pisali i čak navodili imena gradova u z. Hercegovini gdje ih ima puno sa lažnim penzijama. Ajmo hrvatine recite koji su to ako tako koliko se hvalite volite HR. A da još budete pojedini licemjerni u isto vrijeme i od Sarajeva i Zagreba primate duple mirnvine.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.