Bez 10.000 članova nema udruge branitelja u FBiH

Usvajanjem novog Zakona o udrugama građana od posebnog društvenog značaja velik broj braniteljskih udruga na području Federacije BiH će biti ugašen, piše Večernji list.

Naime, u radnom materijalu novog zakona stoji kako se udruga od posebnog društvenog značaja formira pod uvjetom da ima najmanje 55% članstva iz kategorije koju predstavlja (obitelji poginulih branitelja, ratni vojni invalidi, dobitnici najvećih ratnih priznanja i odlikovanja i ostale udruge – po komponentama Armija BIH ili HVO).

”Za udruživanje razvojačenih branitelja minimum članstva za registraciju, kada je u pitanju komponenta Armije RBiH, jest njih 30.000, a za komponentu HVO-a 10.000 članova”, stoji u radnim materijalima novog zakona.

Nadalje se navodi kako su podaci referentni za utvrđivanje potrebnog broja članstva (obitelji poginulih branitelja ili ratni vojni invalidi ili dobitnici najvećih ratnih priznanja i odlikovanja i razvojačeni branitelji) za osnivanje udruga oni kojima raspolaže Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata.

Kod ostalih oblika udruživanja podaci referentni za utvrđivanje potrebnog broja članstva su podaci udruga koje okupljaju određene kategorije.

Kako ne bi dolazilo do zlouporabe prema pravilima koje propisuje novi zakon, jedan pripadnik braniteljske populacije bilo koje kategorije može biti član samo jedne udruge.

”Pripadnik braniteljske populacije, odnosno član udruge od posebnog društvenog značaja, ne može biti član drugih udruga građana koje okupljaju braniteljsku populaciju”, stoji u radnom materijalu novog zakona. Prilikom registracije udruga prilažu se ovjereni popisi pripadnika braniteljske populacije i članova obitelji poginulih branitelja (ime i prezime, JMBG i svojeručni potpis) u potrebnom broju koji propisuje ovaj zakon, piše Večernji list.

Potvrdu o postojanju potrebnog broja pripadnika braniteljske populacije za osnivanje udruga izdaje Federalno ministarstvo za pitanja branitelja (obitelji poginulih branitelja i članova njihovih obitelji, ratnih vojnih invalida, dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanja i razvojačenih branitelja). Jedna od novina koja se propisuje novim zakonom je i financiranje projekata koje organiziraju ove vrste udruga. ”Projekti udruga od posebnog društvenog značaja financirat će se iz proračuna Federacije BiH (značajni datumi, spomen-obilježja i dr.)”, ističe se u radnom materijalu zakona.

Nadalje se navodi kako će se udruge od posebnog društvenog značaja registrirati u Federalnom ministarstvu pravosuđa u istoj proceduri kao i ostale udruge, a pod uvjetima iz ovog zakona.

(www.jabuka.tv)15 komentara

 • sarajevska posla,udruge branitelja su im pokazale zube prilikom nepravilnostima u revizijama pa bih sad hjeli na taj način unijeti razdor u HVO, e gospodo neće moći i neće vam PROĆI

 • sa ovim zakonom bi ostale samo 3 bošnjačke udruge,jebat će nam majku salko onaj pijanac helez još će ispasti bolji

 • Koja je funkcija naših 5-8 udruga u Širokom izuzev što ih ima na proračunu grada najmanje 20,a oni ne dolaze na posao,nerade ništa,neki piju i slično.Kojem branitelju su ovi pomogli izuzev sebi i svojim bližnjim.Toče gorivo na račun i primaju plaće od 800-1200 km.Obično su svi u jednoj ili dvije mirovine.Je li to pošteno,koliko je branitelja koji nemaju ništa a proveli su puni period u ratu.Evo sve su pokazali kada je bio slučaj podizanja optužnice protiv Mije Jelića,što bi tek bilo za običnog bojovnika i smrtnika.

 • Sve što se može reći na ovaj pamflet od Večernjaka ajd bgt.ne kenjajte više krvi ti svečeve….. Svaka čast udrugama ali bratu bratu ili sestra,sestri točno se zna koliko je naših ratovalo i tačno se zna koliko je njihovih ratovalo….ovdje a koliko po njemačkoj Istri Makarskoj Skandinaviji ili tko zna sve gdje jesu a gdje nisu branitelji i borci bili.znam,samo ako im uzmete malo para ostat će velika većina njih bez nekih primanja a manji broj njih već je raširio svoj biznis u privatluku….znači sirotinja će ga opet popusiti…i tako unedogled.zato večernjak i slične umotvorine ne kenjajte

 • Drago moji ko je i mjesec dana bio u ratu treba ga nagradit a ovi koji su zbrisali vani i platili nase drage liječnike za par nalaza treba im srušit kuće mamicu im .Moji su branili bili od početka do kraja a danas ni za kruh nemaju ni zdravstvenog osiguranja.Dajte gospodine Kraljević i vi “VLASTODRŠCI” da se nešto riješi po tom pitanju bar kakva pomoć.

 • pa MARINKO ĆAVARA je predsjednik federacije i sa svojim ovlastima može spriječiti bilo kakav zakon koji ide na uštrb manjiskog u ovom slučaju hrvatskog naraoda pa se nadamo da će tako i postupiti i opravdati legitimitet koji je dobio od hrvatskog naroda

 • gospodo,bošnjaci odnosno bošnjački islamisti ne čačkajte u komponentu hrvatskog naroda da nebi opet bilo renoviranje starog mosta

 • zamolio bi urednike da skinu ovu vijest,neki su portali već to učinili jer se radi o podmetanju nekih sarajevskih struja bliskih sda kako bi ponovno unijeli razdor u udruge HVO-a koje neće da igraju po notama koje službeno sarajevo svira,nedajmo im da se slade nego budimo još jači i zaštitimo naše veterane koji su izloženi sramotnim revizijama od instituta kojeg izravno kontrolira bivši vrh ARMIJE bih

 • može li itko pametan ući u arhiv RH
  izvući popise izbjeglica iz bosne prijavljenih po moru i zagrebu
  iskočilo bi tu i zlatnih ljiljana a i naših prdonja

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.