Bevanda: Vanjski dug smanjen za 750 milijuna KM

Očuvali smo financijsku stabilnost, budžeti su usvajani na vrijeme da bi institucije nesmetano funkcionirale, uspjeli smo provesti neke kapitalne projekte i donijeti odluke koje su dovele do uštede u proračunu, izjavio je u intervjuu za današnji Dnevni avaz ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

Kao poseban rezultat ističe to što je vraćeno 125 milijuna dolara klirinškog duga bivšeg SSSR-a i što je BiH jedina zemlja u regiji koja je novac dobila u gotovini, a smanjen je vanjski dug za 750 milijuna KM.

Usvojili smo nekoliko strategija, među kojima i upravljanja javnim dugom. Ministarstvo financija ima mnogo nadležnosti i servis smo svim institucijama, tako da ima dnevnih poslova koji su od velikog značaja, a ne možemo ih promovirati, istakao je Bevanda.

Što se tiče rada kompletnog Vijeća ministara, navodi da je u nezahvalnoj poziciji, s obzirom na to da je u prethodnom mandatu on bio predsjedatelj, ali ipak misli da se moglo više uraditi.

Dobro smo počeli i taj početni zamah očitavao se u Reformskoj agendi i aplikaciji za kandidatski status, a onda smo se iscrpljivali Mehanizmom koordinacije, prvo da se dogovori, pa da se ispoštuje, a onda je potrajalo dok smo ispunili Upitnik EU. Treba nam za sve mnogo vremena i strpljenja, jer se mnogi bave politizacijom, a ne realizacijom. Prvo smo imali međustranačka trvenja, pa onda unutarstranačka, pa se ne zna tko je u parlamentarnoj većini i dogovori se prave od točke do točke… Sve to dovelo je da rezultat nije bolji od ovog koji sada imamo, navodi Bevanda.

Nakon podatka Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH da je od usvajanja cestarina posebnom računu prikupljeno oko 64 milijuna KM, počelo je međuentitetsko prepucavanje o tome kako ga raspodijeliti.

Bilo bi vrlo značajno da se dogovore, jer počinje građevinska sezona i trebalo i bi taj novac da se doznači javnim poduzećima za ceste u FBiH i RS. Razumijem da se interesi entiteta sukobljavaju kad god je riječ o raspodjeli sredstava i to je dugogodišnji problem. No, moramo ocijeniti šta je prioritet i šta je opći interes i tako se ponašati. Ništa dobroga ne mogu donijeti ni tužbe ni blokade. Usvojili smo set zakona o trošarinama, pokrenuli kredite koji su već bili dogovoreni i koje prate grant sredstva i trebali bismo sada nastavimo naprijed. Nadam se da ćemo uskoro na sjednici UO UNOBiH pronaći rješenje na dobrobit svih, istakao je Bevanda.

(Fena)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.