Bevanda o isplati 23 milijuna KM RS-u: Činim napor da se ne ugrozi najbolja institucija u državi

Sjednica Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UO UNO BiH) odgođena je u srijedu zbog nedostatka kvoruma.

Predsjedatelj UO UNO i ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda rekao je novinarima u Banjoj Luci da se na ovoj sjednici trebalo raspravljati o izvršenju presude Suda BiH u korist Republike Srpske, na osnovu koje UNO BiH treba isplatiti sa svojih računa oko 23 milijuna KM tom bh. entitetu.

Ranije su iz Pravobraniteljstva RS-a potvrdili da su zatražili da se nastavi blokada računa UNO BiH, jer u proteklom razdoblju nije postignut dogovor, kako da RS naplati dug od UNO, a na osnovu presude Suda BiH.

Zabrinjavajuće je da blokada izravno šteti UNO. Kao predsjedatelj UO UNO, činim napor da se ne ugrozi rad najbolje institucije u državi, rekao je Bevanda, navodeći da bi blokadom računa i ljudi koji rade u UNO ostali bez plaća.

Sud BiH donio je 7. svibnja 2015. godine presudu kojom je UNO obvezana da RS isplati 15 milijuna KM plus zatezne kamate zbog nezakonite raspodjele prihoda od neizravnih poreza za 2009. i 2010. godinu, a nakon blokade naplatila je pet milijuna KM.

Bevanda je danas rekao da je zadužio UNO i sve druge strane da provjere je li ponovno reagirao Sud BiH. Načelnik Odjela za komunikacije i međunarodnu suradnju u UNO BiH Ratko Kovačević jučer je za Fenu istaknuo da su prije 15 dana poslali zahtjev Sudu, kojim traže produženje rješenja o zaustavljanju prinudne naplate, kojom RS traži nadoknadu prihoda prikupljenih od PDV-a za 2009. i 2010. godinu na njenu štetu.

Podsjetio je da je, nakon ranije žalbe UNO, Sud BiH naložio da se obustavi izvršni postupak, jer je ugrožavao funkcioniranje te financijske institucije. UO UNO je danas trebao raspravljati o raspodjeli prihoda iz prethodnih godina i prijedlozima konačnih poravnanja među entitetima. Na dnevnom redu, između ostalog, je trebao biti i prednacrt zakona o porezu na dodatnu vrijednost.

(Fena)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.