Bevanda: Novac od trošarina neće ići u izgradnju autocesta, služi samo za sigurnost – Jabuka.tv

Bevanda: Novac od trošarina neće ići u izgradnju autocesta, služi samo za sigurnost

Ministar financija i trezora BiH i zamjenik predsjedavajućega Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda kaže da je i sam bio protiv uvođenja trošarina, ali alternativa je bila još gora – potpuna obustava cestogradnje!

Zašto sam bio za trošarine? To mi nije donijelo poene, bilo je i minusa. Mi znamo kakva nam je putna infrastruktura, znamo za ključni Koridor 5C, što je nama žila kucavica, koji je međunarodni koridor koji povezuje Europu s našim jugom… Bilo je pitanje treba li graditi tu autocestu ili ne. Entitetska poduzeća za gradnju autocesta su od kreditora ocijenjeni kao kreditno nesposobni. Došlo je do zamrzavanja svih kredita koji su bili u fazi ugovaranja i ugovoreni. Svugdje se tražilo osiguranje. Ovaj dodatni prihod od trošarina neće ići za izgradnju autocesta, nego će služiti kao sigurnost da će krediti koji će postati efektivni biti vraćani. To je sva suština priče o trošarinama, rekao je Bevanda za N1 televiziju.

Kako doznaje Slobodna Bosna, ocjena kreditne nesposobnosti entitetskih poduzeća za cestogradnju datira iz 2014. godine, kada su kreditori ustanovili da je tadašnja uprava Autocesta FBiH ”probila” proračun za oko 400 milijuna KM.

Drugim riječima, stvorili su oko 400 milijuna obveza koje nisu mogli pokriti iz raspoloživog prihoda. Tadašnja Federalna vlada, na čelu s premijerom Nikišićem, namjeravala je problem riješiti novim povećanjem trošarina na gorivo, kako bi direkcija Autocesta pokrila nastali manjak u proračunu i kako bi nastavila ugovarati kredite za nove dionice.

No, Nikšićev prijedlog o povećanju trošarina iz 2014. godine nije prihvaćen, i od tada do danas nije ugovoren niti jedan novi kredit za nastavak cestogradnje. Sve što se trenutno radi, a radi se jako malo, ugovoreno je ranije, prije nego su međunarodni kreditori ustanovili kreditnu nesposobnost dviju entitetskih direkcija za cestogradnju.

Blokada je otklonjena u prosincu prošle godine, kada je iz petoga pokušaja Parlament BiH usvojio set zakona o trošarina, čime je osigurana i kreditna sposobnost dviju entitetskih direkcija za cestogradnju.

Pri tome se povećanju trošarina najviše opirala sada opozicijska stranka SDP, u čijem je mandatu nastala i ustanovljena kreditna nesposobnost Direkcije za cestogradnju!

(www.jabuka.tv)

 


16 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.