Bevanda: Nemamo nikakav zahtjev za prijem novih kadeta u Graničnu policiju

Ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda u srijedu je u Sarajevu izjavio novinarima da to ministarstvo nema nikakav zahtjev za prijem novih kadeta u Graničnu policiju.

Bevanda je, odgovarajući na novinarsko pitanje je li Ministarstvo protiv prijema novih kadeta u Graničnu policiju, kazao da ne može biti Ministarstvo protiv nečega što nije ni zatraženo od Ministarstva financija.

Nemamo apsolutno nikakav zahtjev za prijem novih kadeta u Graničnu policiju i sasvim normalno da je Ministarstvo financija u službi rješavanja ove migrantske krize, kazao je ministar Bevanda, dodajući da su se pojavile različite medijske interpretacije.

Po njegovim riječima, u akcijskom planu i u neslužbenoj raspravi, i službenoj, rečeno je da su kapaciteti Granične policije ograničeni i da će biti upućen zahtjev za prijem još 100 kadeta.

Kad dođe zahtjev i ako dođe u Ministarstvo financija, tad će se dobiti odgovor. Ne može Ministarstvo financija biti protiv nečega, a Vijeće ministara donosi odluke o prijemu i obuci kadeta, naveo je Bevanda.

On je pojasnio da ne mogu kadeti biti primljeni i poslani na granicu, već ”oni moraju proći obuku”. Dodao je da obuku provodi Agencija za školovanje i stručno usavršavanje policijskih kadrova.

Već ima sedam mjeseci da je donesena odluka o višegodišnjim kapitalnim ulaganjima, gdje se završava taj objekt za prijem i obuku kadrova. Oni sad rade u unajmljenim prostorima i maksimalni kapacitet je 50 kadeta, a oni školuju kadete i za SIPA-u i sve sigurnosne agencije, pojasnio je ministar Bevanda.

Naveo je da je 2016. godine odobren prijem 150 kadeta, 2017. godine 100 kadeta i 2018. godine 100 kadeta.

To je sve zajedno 350 kadeta. Od tih 350 kadeta, 49 je završilo obuku i zaposleni su kao granični policajci. Za 200 policajaca nije ni pokrenuta obuka, nemaju se gdje obučiti. U velikoj sam nadi da će ovaj objekt, koji je pred završetkom, biti završen. On će moći u turnusu primati 300 ljudi na obuku i kada to bude u funkciji sigurno će se iskoristiti ovo što je već odobreno, rekao je Bevanda.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.