Bevanda: Moguće je povećanje plaća u državnim institucijama

Ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda najavio je mogućnost da osnovica plaće u državnim tijelima bude povećana za 4,5 posto te dodao da su sve veći pritisci sindikata da se to dogodi nakon sedam godina.

Bevanda je naveo da je usvajanjem Proračuna za 2019. godinu ostvarena mogućnost za povećanje naknade za topli obrok i najavio da će se to početi isplaćivati uz siječanjske plaće.

Prema njegovim riječima, postoji inicijativa da se osnovica vrati na onu razinu na kojoj je bila 2012. godine, kada je snižena za 4,5 posto.

Pritisak sindikata je sve veći, a u prvobitnom sporazumu koji je Vijeće ministara imalo s njima, kada su smanjene plaće i naknade, navedeno je da dvije godine neće biti korekcija. Prošlo je sedam godina i sve su češća pisma, dopisi i zahtjevi za sastanke na ovu temu. Možda i opravdano jer treba imati u vidu i one čiji je koeficijent nizak, rekao je Bevanda za “Glas Srpske”.

On je dodao da je siguran da nitko ne može reći da su dobro plaćeni vojnici, policajci, inspektori i oni čiji rad je često izložen raznim rizicima.

To je odluka koju donosi Vijeće ministara BiH na osnovi Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH pa ćemo uskoro vidjeti hoće li biti prihvaćena ova inicijativa, rekao je Bevanda.

Bevanda smatra i da povećanje fiskalnog okvira od 30 milijuna KM “i nije neko veliko povećanje”, navodeći kao primjer činjenicu da institucije BiH imaju proračun približan onom u Sarajevskom županijskom ili trećinu ili četvrtinu onoga što se potroši u entitetima.

On je naveo da kao bivši ministar financija FBiH dobro zna da su ključne oblasti u nadležnosti entiteta, poput obrazovanja, zdravstva, socijalnih davanja i naglasio da je sasvim razumljivo da na razini BiH nisu potrebni tako veliki iznosi u Proračunu.

Međutim, imamo dosta važnih institucija, sve one moraju se financirati da bi bile funkcionalne i teško je odrediti šta je najpreče i to nam je i najteži dio posla tijekom konzultacija s proračunskim korisnicima. Mnogi Proračun doživljavaju kao plijen i rado bi da ga podijelili snagom jačeg ili većeg, ali to ne ide tako, istaknuo je Bevanda.

Kada je riječ o Proračunu za ovu godinu, Bevanda je naveo da Vijeće ministara još nije dobilo Proračunski zahtjev iz Predsjedništva BiH, a da su konzultacije s Proračunskim korisnicima završene prije dva mjeseca, dodajući da ne bi trebalo biti mnogo korekcija.

Govoreći o poravnanju prihoda od PDV-a i šta bi trebalo uraditi da se ovo pitanje zauvijek riješi, Bevanda je naveo da, ako bi bilo moguće imati fiksne koeficijente na koje bi pristali svi, onda bi to bilo neko stalno i trajno rješenje.U sadašnjem načinu raspodjele, na primjer, Brčko distrikt ima fiksni koeficijent od 3,55 posto, ali ne znači da su oni uvijek na dobitku. Na kraju, oni nemaju ni motiv privlačiti investitore i gospodarstvenike da troše u Brčko distriktu jer im uvijek pripada isto novca što, s druge strane, izaziva nezadovoljstvo entiteta,  rekao je Bevanda i dodao da su ovo stvari za dublju i stručnu analizu na koju konačnu riječ daju vlade.

(Srna/FOTO: Avaz)

10 komentara

  • Moj rođače po imenu u komentaru, morat ces ti to bar tri puta povećati jer i državni službenici odoše u Njemačku a šta li će biti od 01.07.20 kad nam naša bratska zemlja Austrija otvori granice bez radne dozvole!
    Ima da se svi tada pokopate!!!

  • vami 5000 a radniku 700 km jeli to sramota da imate toliko više platu od radnika jel u vas veće prkno ne treba vam ništa davati toliko i zaradite

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.