Bešlić: Potencira se priča o podijeljenom Mostaru, ostavljam grad u ekonomski stabilnom stanju

Ljubo Bešlić gradonačelnik je Mostara od prosinca 2004. godine, dakle skoro 16 godina. Ne pamti se da je u povijesti novije demokracije u Europi, a valjda i u svijetu neko obnašao dužnost tako dugo samo zato jer nije bilo izbora.

Kazao je za Interview.ba da je tijekom tih silnih godina bezbroj puta imao namjeru dati ostavku. No, pitanje je bilo, dodaje, kome predati dužnost.

BEŠLIĆ o odlasku s dugovječne gradonačelničke pozicije:

Ostavljam grad u ekonomsko stabilnom stanju i s te strane mogu reći da grad funkcionira u danim okvirima mogućega na izvrstan način.

Je li demokracija nestala iz Mostaru i ne živi tu? To govore kritičari, oporbene stranke, Međunarodna zajednica, nevladine organizacije pa i dosta Mostaraca?

Zavisi što podrazumijevate pod demokracijom. Ako su demokracija samo izbori, ja mislim da je demokracija nestala onog trena kad je gradu Mostaru Međunarodna zajednica nametnula Statut, koji nema nijedan grad u BiH i gdje se izbori provode potpuno drugačije, nego u bilo kojem gradu i općini u BiH. Zašto izbori u Gradu Mostaru 2020. godine nisu kad i u ostalim gradovima i općinama? To bi bio moj komentar. Ali, evo sada je stigao trenutak za izbore i to treba pozdraviti.

Politički problem Mostara nastao još u Daytonu 1995., kada su donesena načela za Mostar i Travnik, a kasnije su potvrđena Rimskim sporazumom. Od tada su prošle godine i Prijelazna načela, koja su trebala biti privremena, uz manje izmjene, postal su trajni Statut?

Po tom Statutu u Mostaru se potpuno negirala proporcionalnost. To je temelj da Ustavni sud 2010. donese odluku, po prigovoru političkih stranaka, čiji su birači diskriminirani iz pojedinih gradskih područja. Ta odluka je značila promjenu koja u Mostaru nije bila provediva. Zato je trebalo toliko vremena da se dođe do Sporazuma.

Prebacujete odgovornost na međunarodnu zajednicu. Međutim, Mostar je naš, a ne međunarodni. Previše smo odgovornosti za Mostar prebacili na strance.

Ja se slažem da je Mostar naš, ali isto se moramo složiti da je Međunarodna zajednica mimo volja domaćih političkih aktera donijela Statut. Kad je Ustavni sud presudio da je Statut diskriminirajući, onda tko je donio Statut bio je dužan (po logici stvari) da ga promijeni? Gradsko vijeće nikada nije usvojilo taj Statut i međunarodna zajednica ne može pobjeći od svog dijela odgovornosti.

Meni se to čini kao dobar izgovor da se zapečati stanje u Mostaru?

S obzirom na to da je Međunarodna zajednica donijela Statut može se i tako reći da je htjela zapečatiti stanje u Mostaru, jer da je htjela mogla je u svakom trenu korigirati Statut u skladu s presudom Ustavnog suda BiH, i uskladi s međunarodnim konvencijama.

Mostar je, onda tvrdite, bio neki projekt, “vrući krumpir”, koji je svjesno ostavljen u tom dijelu BiH, odnosno Hercegovine, da bi se imali čim “zabavljati”.

Da je napravila pravi posao Međunarodna zajednica bi davno napustila BiH. Iz toga Vam se sve jasno kaže. Kad imate jednu složenu sredinu kao što je Mostar lakše je napraviti tenzije i oko toga se sporiti.

Vi ste gradonačelnik već više od desetljeće i pol i u ovakvim političkim, dnevno političkim odnosima, bilo je puno kritika na Vaš račun. Mandat je gotov. Što biste za sebe rekli, kakav ste gradonačelnik bili u gotovo nezabilježenim uvjetima?

Što se tiče kritika na moj račun to je normalno. Bez obzira što napravili uvijek ćete imati kritičare koji misle da bi oni to bolje uradili. Da govorim o sebi vrlo je teško i mnogi bi rekli da je to subjektivno. No, moram reći, nije bilo lako u uvjetima koji ne postoje nigdje na svijetu. I zasigurno da u ovakvim uvjetima zavezanih ruku ne možete pokazati svoju potpunu viziju, uraditi ono što ste htjeli. Morao sam se prilagoditi okolnostima iz kojih, sam pokušao izvući najbolje. Ostavljam grad u ekonomsko stabilnom stanju i s te strane mogu reći da grad funkcionira u danim okvirima mogućega na izvrstan način.

Jeste li ikada za ovih 16 godina pomišljali da odustanete?

Mogu reći da sam uvijek odgovorno, sukladno zakonu nastupao pred svim izazovima.

Kad pogledate unatrag što je obilježilo Vaš mandat?

Ja ću reći da su se mnoge dobre stvari uradile za moga mandata. Prije svega ujedinili smo administraciju, što je bilo iznimno teško, to se zaboravlja. Ljudi na početku nisu htjeli sjediti zajedno, a kamoli raditi zajedno. Bio je to podijeljen grad. Mi smo cijeli grad tretirali na isti način, da su zakonski okviri, koji su do tada važili za sedam različitih dijelova grada, svedeni na jedan, da su plaće iste, da smo došli na listu Svjetske kulturne baštine UNESCO-a koji prvi spomenik iz BiH je na toj prestižnoj listi. Otvorili smo obnovljeni Stari most, izgradili dva potpuno nova muzeja, obnovili veliki dio grada, pokrenuli povijesne projekte izgradnje kolektora i prečistača, napravili sve porušene mostove: Stari, Lučki, most u Bijelom polju i uz to izgradili još jedan potpuno Novi most na Neretvi, koji su građani dugo dugo čekali. Također smo podignuli mnoge standarde u obrazovanju, obnovljene su mnoge škole, vrtići, dom zdravlja, parkovi, parteri, mnoge prometnice, Španjolski trg, šetnica uz Radobolju, na Rondou, Gimnazija, Vijećnica, kompleks zgrada u Šantićevoj ulici. Izgrađeni su mnogi hoteli, Tržni centri, kina, kružni tokovi i mnoge prometnice. U konačnici postavili smo temelje za brzi i intenzivni razvoj turističke djelatnosti… Ono što nismo uspjeli, a ne bježim od toga, je da nismo najbolje riješili stanje u Javnim poduzećima. Razlog je je u Odluci Gradskog vijeća Mostara, kojom je Gradsko vijeće oduzelo ovlasti gradonačelniku, u upravljanju Gospodarskim društvima.

Koliko je politika HDZ i SDA koje su se “čerupale” oko grada utjecale da o Mostaru pričamo i dalje kao o gradu – slučaju?

Ja mislim da su se i HDZ i SDA trudile da se stvore bolji uvjeti za život u Mostaru. Mislim da smo puno dobrih stvari uradili. Ono što nije nadležnost grada i što druge razine trebaju rješavati je teško gospodarsko stanje. Tu ima problema, ali to nije problem grada. Grad ne donosi zakonske okvire za rad gospodarskih društava niti upravlja njima. Ovo nije pravdanje već pitanje razina i nadležnosti u BiH.

Vi se nećete kandidirati ponovo?

U ovom trenutku uopće o tome ne razmišljam i potpuno sam usredotočen na druga pitanja.

Kakvog Mostar treba gradonačelnika?

Ja mislim da će Mostarci to pokazati na izborima. Ono što mogu reći, to treba biti čovjek s iskustvom, koji će moći iznijeti Mostar i njegovu specifičnost. A to nije ni malo jednostavno.

Je li to primamljiva pozicija?

S jedne strane to je pozicija kojom dobivate čast, te je zato primamljiva i izazovna, ali iznimno teška i osjetljiva. Mostar je specifična sredina i ima posebna pravila. Mi smo vodili silne razgovore, pokušavajući uravnotežiti različita stajališta, pomiriti ih i donositi odluke. To traži puno vremena, energije, strpljenja.

Od kako je aktualizirana priča, u Mostar dolaze mnogi, nude nove projekte, ideje. Pa i oni koji dolaze izvan Mostara. Kako to komentirate?

Mi projekte i ideje razmotrimo. Sve što je u okviru zakona i ako postoje zakonske mogućnosti da se provedu mi ih podržimo. Ništa nije nelegitimno, ali neke su stvari potpuno smiješne. Ako gledate s moje pozicije, ja se borim s vjetrenjačama u Mostaru već dugo, dugo godina. Kulminiralo je kad su Iz Sarajeva nam plasirali da se na Deponiju vozio mulj s prečistač otpadnih voda, a u kojemu je navodno piralen. Sve su to kasnije demantirale ovlaštene certificirane organizacije iz EU. Ovdje je bila jedna ujdurma i medija protiv grada Mostara. Podilazilo se nekim neformalnim skupinama, koje se sada pretvaraju u stranke. Njih su financirale Međunarodna zajednica i ona opet nosi dio odgovornosti. Morate dokazivati da niste ono što se govori, umjesto da radite svoj posao i pravite bolje okruženje. To iznimno otežava rad, ne samo u Mostaru, već i u cijeloj BiH.

Ta deponija je početak pokazivanja nezadovoljstva građana životom i uvjetima života u Mostaru.

Ja mislim da je ta priča oko deponije pokrenuta zbog neimanja izbora u Mostaru. S time se vršio pritisak na mene i Gradsku upravu. Kako drugo objasniti izmišljene priče oko nelegalnosti deponije i izmišljenog piralena. To se vidi u tome, da svi koji su u toj priči sad su dio nekih stranaka, i dobro plaćenih nevladinih organizacija. Također i Međunarodna zajednica dodjeljuje nagrade organizacijama koje se bore protiv deponije koja je legalna, (što i oni znaju jer je Deponiju financirala Svjetska banka) a prosvjednici su nelegalni graditelji kuća u dijelu gdje je zabranjena gradnja. Deponija ima sve dokument i mi dokazujemo nešto što je legalno da je legalno i odavno dokazano u svim papirima, a za nelegalne objekte nitko sem Gradske uprave ne želi ni čuti.

I je li Mostar jedinstven ili podijeljen grad?

Mostar je jedinstven grad po svim karakteristikama grada. Bio je podijeljen, a takve su tada bile okolnosti. Na žalost ima pojedinaca koji ne mogu u svojim glavama razbiti neke predrasude. Ali, većina građana živi sasvim normalan život. Stalno potenciranje iz Sarajeva kako je to podijeljen grad otvara se priča da se taj grad podijeli. Kad se to stalno ponavlja onda dođemo do toga “daj, podijeli ga više”.

Kakav će biti Mostar nakon izbora?

Mi možemo pratiti samo što se događa. Najvažnije je tko će participirati u Gradskom vijeću i kako će se to Gradsko vijeće ophoditi prema gradu. Ako bude kompromisa među vijećnicima stanje može biti dobro. Ali, znate bez kompromisa i dogovora može biti potpuno drugačije.

Već se spekulira da su izbori u Mostaru završeni, da je Gradsko vijeće već izabrano, na štetu Bošnjaka. Čuli ste za taj plan?

To ste dobro rekli, spekulacije. Te priče su naručene i ne bih ih komentirao, jer se ne temelje ni na kakvim činjenicama.

(www.jabuka.tv)


21 komentar

  • Pa iskreno…….., nekako iz iskustva znam, da svaki sljedeći rukovoditelj, obično bude gori od prethodnog. Daleko od toga da nemam zamjerki Ljubi Bešliću, ali, bojim se onoga što dolazi…..!

 • Prosto je nevjerovatno koliko je ovaj čovjek neiskren i zaljubljen u svoj lik i djelo!!
  Pa samo je potrebno proći/jer se šetati nema kuda/ kroz grad i rasmisliti o ovome što ovaj čovjek priča….
  …prosto nam vrijeđa našu inteligenciju

 • On će umrijeti sa mišlju da bez njega ne bi bilo niti ovog jadnog /podjeljenog,prljavog i siromašnog/ grada. A mi ti kažemo:
  – ocjena od 1-5 : tvoja 2,5
  – nepotizam: zaposlenje djece i zetova
  – korupcija: natječaji od prije desetak gofina,dodjela sumnjivih ugovora
  – graditeljstvo: jedan si od glavnih krivaca za urbanistički urbicid u Mostaru
  – promet i parking u gradu: osobno si involviran u neuspjeh i kaos po tom pitanju
  – imovinska kartica ti je nesrazmjerna primanjima
  -opći dojam: loša i nadmena osoba,bez stvarne želje da ; učini-napravi-pomogne

 • HAHAHA vidite ovog kriminalca gdje su svi strojevi iz SOKOLA vrijedni 150 milijona maraka, gdje je LOVA preko 70 miliona maraka, iz ALUMINIJUMA kao i iz ostalih kompanija . Naravno zna se kriminalna organizacija HDZ a ovaj tip je bio alfa i omega u u ovim radnjama,

 • Debil koliko je samo prije ratnih radnika ostavio bez posla da pate a na njihova mjesta ugurao osobe koje nipočem ne zaslužuju ta radna mjesta ali svjedoci smo da mu se vraća počeo je Bog da mu dijeli lekcije svemu dođe kraj ostaju samo dobra djela nek mu bude po zaslugama.

 • Bez komentara : Svi strojevi iz SOKOLA pokradeni u vrijednosti oko 160 miliona maraka, iz ALUMINIJUMA pokradeno preko 70 miliona maraka , da ne pominjemo ostale firme. Ovaj kriminalac sa HDZ kriminalcima treba biti u zatvoru.

 • Da nadopunim listu:
  Reče lik koji u svakoj novogradnji ima po jedan stan, a najviše kao pojedinac u gradu Mostaru, a da pritom nije investitor.

 • Gospidin ukopće nije svjestan svoga nerada i svoje loše ostavštine. Jer da jeste ne bi davao ovakav interviju novinaru,koji je bdv sponzoriran,ali ako je svjestan evo da mu malo osvježimo pamćenje iz skorije pivjesti grada;
  Hotel Mostar
  Velika rupa u istoj ulici gdje i hotel
  Zgrade na B.Brijegu
  Zgrada na Carini/donji put
  Kolektor
  Zgrada kod katedrale
  Bulevar kolektor..urušavanje ceste
  Hotel u Titovoj preko puta Higijenskog zavoda
  Zgrada gdje je bio Žitopromet/direkcija
  Zgrada u Šantičevoj Majop
  Arena u Šantićevoj
  Zimski grad/zimska sramota
  Odvoz smetlja
  Treća osnovna škola
  Deponija
  Sve gradske inspekcije su urušene do kraja
  Odjel graditeljstva je leglo kriminala
  ….gospodine Bešliču. Ovo nije ni peti dio onoga što vam se da predbaciti. Idite u miru.
  Bilo bi najbolje. U miru i tišini. Ne izazivajte vraga…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.