Bešlić: Održavanje izbora i obnova porušenih objekata prioriteti u 2018. godini

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić u razgovoru za Fenu pozitivnom je za Grad Mostar ocijenio proteklu 2017. godinu, istaknuvši kako su prioriteti u tekućoj godini održavanje izbora, obnova porušenih objekata, podizanje čistoće u gradu i općenito kulture življenja na jednu višu razinu.

” Imajući u vidu činjenicu kako već šestu godinu Mostar funkcionira bez zakonodavne vlasti, da nema potrebitu potporu u obnovi i projektima s viših razina vlasti, kada se podvuče crta na kraju, mislim da možemo kazati kako je unatoč svim problemima i poteškoćama, ambijentu i složenim političkim prilikama u kojem radimo prošla godina za Grad Mostar bila pozitivna”, kazao je mostarski gradonačelnik.

Od najznačajnijih projekata u protekloj godini, Bešlić je istaknuo projekt pročistača otpadnih voda, koji će uskoro biti pušten u rad, kao i nastavak radova na projektu izgradnje lijevoobalnog i desnoobalnog kolektora.

“Podsjetit ću kako je vrijednost kompletnog projekta izgradnje kolektora i pročistača otpadnih voda 130 milijuna maraka. Također, važno je kazati da su pri kraju radovi na još jednom novom mostu preko rijeke Neretve, od vrha Avenije do Sjevernog logora, a vrijednost radova iznosi više od 11 milijuna maraka. Nakon mosta u Potocima, to je drugi novoizgrađeni most preko rijeke Neretve, a deset smo ih obnovili u proteklim godinama”, podsjetio je.

Napomenuo je i kako su izgrađena dva kružna toka te asfaltirana prometnica koja spaja novi most s Ulicom maršala Tita.

“Nadam se da će više razine imati sluha te da ćemo uskoro uz njihovu pomoć izgraditi drugi trak navedene prometnice, i da će se most i prometnice pustiti u funkciju, što je od velikog značaja za rasterećenje prometa u Mostaru”, kazao je Bešlić, istaknuvši kako se grade i druge prometnice u gradu, novi kružni tokovi, obnavljaju se ambulante, škole, igrališta, a u fazi realizacije je i niz manjih infrastrukturnih projekata.

Po njegovim riječima, pozitivan signal i dobra poruka iz Mostara u 2017. godini je mostarska kandidatura za Europsku prijestolnicu kulture 2024., a također, kako je kazao, ove godine Mostar će biti puno bliže Europi jer preko Eurowingsa, najbrže rastuće europske zrakoplovne kompanije, sredinom svibnja Mostar će izravnom zračnom vezom biti povezan s Europom.

Bešlić je podsjetio i na započeti projekt sadnje maslina u Mostaru i Hercegovini, koji je rezultat suradnje Grada Mostara i španjolske korporacije Agro Sevilla, najvećeg svjetskog proizvođača maslina. Mostarski gradonačelnik očekuje realizaciju projekta sadnje oko tisuću hektara maslina na području Hercegovine u sljedeće tri godine, što bi trebalo stvori preduvjete za otvaranje novih radnih mjesta.

Upitan koji je je najveći nedostatak Mostara i na što će se staviti naglasak u 2018. godini, gradonačelnik je odgovorio kako je kočnica bržeg razvoja Mostara činjenica da od 2008. nisu održani izbori te kako je jedan od prioriteta u tekućoj godini upravo održavanje izbora u Mostaru i provedba odluke Ustavnog suda BiH.

“Rješavanje statusa Grada Mostara, kao jedinog istinskog višenacionalnog grada, bit će pravi pokazatelj demokratskih vrijednosti u BiH, jer ovaj način kako sada radimo, bez zakonodavne vlasti, iznimno je kompliciran i zahtjeva puno truda, energije i kompromisa”, poručio je Bešlić.

Po njegovim riječima, u 2018. godini mora se više poraditi i na uklanjanju i obnovi porušenih objekata koji više od 20 godina nakon završetka rata nagrđuju sliku grada.

“Tu je i pitanje komunalne djelatnosti i podizanje čistoće u gradu te općenito kulture življenja na višu razinu, ali to samo možemo ostvariti zajedničkom suradnjom”, naglasio je.

Građanima Mostara Bešlić je poručio da više vole i rade za svoj grad jer, kako je kazao, samo takvim odnosom Mostar će svima biti ugodnije i ljepše mjesto življenja.

“Svojim sugrađanima želim poručiti da svi zajedno moramo više voljeti i raditi za naš grad. Voljeti ga ne samo retorički, već na način da ne lomimo nove klupe, ne razbijamo javnu rasvjetu, ne odlažemo smeće na zelene površine i u naše lijepe rijeke Radobolju ili Neretvu. Samo takvim odnosom Mostar će svima postati ugodnije i ljepše mjesto življenja. Moramo se truditi kreirati ozračje koje će privući investicije i na taj način dati šansu mladima da se zaposle, osnuju obitelji, ostanu i žive od svoga rada u najljepšem gradu u BiH”, poručio je Bešlić.

(Fena)

2 komentara

    • To nije posao gradonačelnika.
      Nije da ga branim, jer nije zaslužio ali naš najveći problem je što na izbore izlaze samo babe koje nemaju pojma ni za koga glasaju ni za što se glasa.
      Prvo proučite čemu služi koja razina vlasti i za koju se funkciju bira koji kandidat. Onda ćete sigurno moći lakše odabrati pravig kandidata.

Komentiraj: