Beroš: Lockdown i policijski sat u Hrvatskoj ne dolaze u obzir – Jabuka.tv

Beroš: Lockdown i policijski sat u Hrvatskoj ne dolaze u obzir

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u subotu, prilikom posjeta varaždinskoj bolnici, da će podržati pooštravanje mjera ako se epidemiološka situacija ne popravi, no da lockdown i policijski sat ne dolaze u obzir.

Beroš je kazao kako zadnjih dana epidemiološka situacija na sjeveru nije optimalna, stoga je potpuno jasno da se povećava i pritisak na zdravstveni sustav. Dodao je da je itekako potrebna suradnja i pomaganje, ne samo između pojedinih županija, nego i na razini Hrvatske, navodi Hina.

Jedino tako, anticipirajući potrebe možemo stvarati jedan zajednički obrambeni sustav u borbi protiv ove bolesti, kazao je Beroš.

Što se tiče eventualnog uvođenja novih mjera, Beroš je rekao da podržava aktivnosti koje idu na pooštravanje mjera ukoliko epidemiološka situacija ne bude pod kontrolom.

Lockdown ne dolazi ni na koji način u obzir, policijski sat ne dolazi u obzir. Ono na što možemo utjecati je ponovo ograničiti određena okupljanja, utjecati na radno vrijeme pojedinih ugostiteljskih i ostalih objekata, pojasnio je.

Varaždinski župan Radimir Čačić naglasio je da ovog trenutka imaju najviše brojeve u Europi, a nada se da bi mogli ići prema zaustavljanju rasta, iako se još uvijek za prosječno 10-ak pacijenata dnevno povećavaju brojevi u bolnici. Trenutno je na bolničkom liječenju 156 pacijenata, a radi se na podizanju kapaciteta.

Ako se nastavi ova dinamika novozaraženih, Čačić kaže da će zatražiti oštrije mjere jer nemaju drugog izlaza, a kao jednu od mjera spomenuo je ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 20 sati.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić rekao je da su na bolničkom liječenju teški bolesnici s upalom pluća. Svi su na kisiku, 16 ih se nalazi u jedinici intenzivnog liječenja, a 15 ih je na respiratoru. Rekao je i da je u ovom trenutku 90 djelatnika van pogona, a većinom se radi o medicinskim sestrama.

U sljedećih desetak dana očekuje se dodatnih 150 bolesnika. Što se tiče šatora postavljenih u krugu bolnice, Kudelić je rekao da služe kao funkcionalna rezerva za slučaj da se naglo poveća broj bolesnika. S obzirom da na dnevnoj bazi imaju desetak novih hospitaliziranih, prema sada raspoloživim kapacitetima i predviđanjima, u sljedećih sedam dana neće biti potrebe za šatorima, naglasio je Kudelić.

(Hina)


10 komentara

  • U prijevodu: radi pogoršanih epidemioloških mjera prinuđeni smo uvesti lockdown i policijski sat. Radi neodgovornih građana koji se ne pridržavaju pravila na žalost prinuđeni smo na ove korake. Mi ne bi ali eto moramo. I onda hipnotizirana masa opravdava. Vidiš radi ovih što ne nose maske opet ispaštamo.

    • Tako mogu reći nismo mi uveli zabranu, nismo krivi za propast gospodarstva itd oprane ruke. Tako je. Po zna koji put u povijesti. Zbog idiota ispaštaju skoro svi. Ali znaju to već pametniji pa se sklanjaju sa vidika. I koroni i drugim ljudima.

  • Prava je istina da bez obzira na broj” zaraženih” zatvaranje slijedi jer je to plan. Scenario. I evo za 15 dana živi bili pa vidjeli. A narod ce reci pa vidiš Austrija, Francuska, UK, Njemačka… moramo i mi. Ali to ce nam uništiti gospodarstvo. Nema veze. Zdravlje prvo. Sve je ovo radi našeg zdravlja.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.