Berislav Kutle: Aktiva bankarskoga sektora porasla 8,2 posto

Direktor Udruženja banaka BiH Berislav Kutle kazao je u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista kako prvi neslužbeni i nerevidirani podaci o poslovanju banaka u 2017. godini pokazuju trend poboljšanja poslovanja po svim segmentima.

“Prema prvim neslužbenim podacima, aktiva bankarskoga sektora porasla je u prošloj godini 8,2 posto i iznosi 28,256 milijardi maraka. Depoziti su rasli 10,7 posto (19,669 milijardi maraka), a krediti su ostvarili rast od 7 posto (18,422 milijardi maraka). Treba napomenuti kako su nešto više rasli krediti gospodarstva od onih stanovništva, dok su depoziti gospodarstva više od dvostruko brže rasli od onih stanovništva”, istaknuo je Kutle.

Po njegovim riječima, karakteristika prošle godine nastavak je kontinuiteta pada kamata na kredite, što je dovelo da pada kamatnoga prihoda.

S druge strane banke su zabilježile rast nekamatnog prihoda, koji je ostvaren kreiranjem novih proizvoda, kao i smanjenjem troškova, posebice digitalizacijom proizvoda – procesa.

Kutle je govorio i o fenomenu kriptovaluta koje danas imaju tržišnu kapitalizaciju veću od 500 milijardi američkih dolara.

Najpoznatiji i s najvećom tržišnom kapitalizacijom je bitcoin (191 milijardi američkih dolara), slijedi ethereum (105 milijardi američkih dolara), ripple (48 milijardi američkih dolara), itd.

“Kako je to, prema samoj definiciji, špekulativan posao iza kojeg ne stoji nikakva realna vrijednost, osim odnosa ponude i potražnje, on se tako i ponaša. Danas u svijetu očito postoji viška valute kao legalnog sredstva plaćanja. Otvorila se mogućnost većih ulaganja u tako rizične poslove koji, s druge strane, nude (potencijalno) velike zarade, kao i gubitke – kazao je. Tehnologija na kojoj počivaju kriptotransakcije zove se ‘blockchain'”, pojasnio je Kutle.

“Te transakcije ‘blockchain’ tehnologijom prenose se sigurno, trenutačno gotovo besplatno s računa jednog na račun drugog korisnika. Kao takve mijenjaju dosadašnji prijenos gdje je transakcija trajala najmanje jedan dan i bila relativno skupa. Sve više banaka – institucija uključeno je u razvoj tog tipa tehnologija na kojima počiva budućnost svih uslužnih djelatnosti” ustvrdio je direktor Udruženja banaka BiH Berislav Kutle.

(Fena)

10 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.