Beograd: Deseci tisuća prosvjednika zatražili ostavke i gašenje pojedinih televizija

Deseci tisuća ljudi okupili su se u ponedjeljak u središtu Beograda i još nekoliko gradova Srbije na prosvjedu “Srbija protiv nasilja”, reagirajući na dva masovna ubojstva prošlog tjedna u beogradskoj osnovnoj školi i tri sela u okolini Mladenovca.

Na prosvjed je pozvala proeuropska oporba, ali je navedeno da skup nije stranački već bunt protiv nasilja u javnom prostoru, medijima i politici.

Zastupnici ispred parlamenta Srbije nose transparent “Srbija protiv nasilja”, a sa skupa je upućen zahtjev za hitno zaustavljanje promoviranja nasilja u medijima i javnom prostoru.

Sudionici skupa traže i oduzimanje nacionalnih frekvencija provladinim komercijalnim televizijama Pink i Happy koje šire nasilje i mržnju u svojim ‘reality show’ programima i ukidanje te vrste programa.

Zatraženo je i gašenje tiskanih medija i tabloida koji promoviraju mržnju i nasilje.

Traži se i smjena ministra policije Bratislava Gašića i direktora Sigurnosno informativne agencije Aleksandra Vulina, uz tvrdnju kako je ostavka koju je ranije podnio ministar prosvjete Branko Ružić dokaz da “vlast poznaje samo pritisak građana” i da je “neophodno ustrajati dok se svi zahtjevi ne ispune”, javlja Hina.

Sudionici skupa “Srbija protiv nasilja” krenuli su u tišini u prosvjednu šetnju od parlamenta do zgrade vlade Srbije gdje će ponoviti zahtjeve.

Sa skupa je zatraženo hitno sazivanje sjednice parlamenta, radi razmatranja odgovornosti vlade i sigurnosne situacije.

Srpski ministar prosvjete nakon velike tragedije podnio ostavku

Rok za ispunjenje svih zahtjeva prosvjednika je do petka.

Prosvjedni skupovi su organizirani i u Novom Sadu, Kragujevcu, Kraljevu i Čačku.

Trinaestgodišnji učenik u srijedu je u beogradskoj osnovnoj školi očevim pištoljem ubio osmero školskih kolega i zaštitara, a ranio šestero učenika i nastavnicu, podsjeća Hina.

Dan kasnije kod Mladenovca u blizini Beograda 21-ogodišnji počinitelj automatskom puškom ubio je osmero, a ranio 14 osoba.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.