Belgija i Nizozemska pokreću zajedničku nogometnu ligu?

Belgija i Nizozemska ponovo razmišljaju o spajanju nogometnih liga, a novo zajedničko natjecanje moglo bi startati već iduće sezone.

Ideja o pokretanju “Lige Beneluksa” stara je nekoliko godina, no čini se kako su sada sazrijeli svi uvjeti za njezin start.

Superliga bi imala 18 klubova, 10 nizozemskih i osam belgijskih. Sve bi moglo brzo startati, ako ne već iduće sezone, onda bez dvojbe za dvije godine, kazao je predsjednik belgijskog Club Bruggea Bart Verhaeghe za francuski Le Monde.

Nizozemci i Belgijanci ovim potezom žele smanjiti jaz koji postoji između njih i “Liga petice”. Pretpostavka je da bi takva liga smanjila odlazak mladih nogometaša u bogatije zemlje, dok bi klubovi dobili više novaca od TV prava jer bi liga bila zanimljivija većem broju gledatelja.

U cijeli projekt uključili bi se i klubovi iz Luksemburga, ali za početak u drugoj ligi.

Pregovori su već u tijeku, a idućeg tjedna imamo važan sastanak, dodao je Verhaeghe.

Zanimljivo, prije više od deset godina legendarni nizozemski napadač Marco van Basten je podržao ideju o zajedničkon natjecanju.

Mislim da bi Nizozemska i Belgija morale utemeljiti zajedničko nogometno natjecanje kako bi naši klubovi mogli financijski konkurirati moćnim klubovima iz Engleske, Španjolske, Italije, Njemačke i Francuske koji se razmeću novcem, kazao je bivši napadač Ajaxa i Milana.

Iz UEFA-e za sada nisu komentirali najave o pokretanju belgijsko-nizozemske lige.

(Hina)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.