Belgija dobila vladu nakon 540 dana krize

Belgija je u ponedjeljak navečer konačno dobila vladu nakon 540 dana od parlamentarnih izbora, što je dosad najdulja politička kriza u povijesti te zemlje, prenosi Hina.

Belgijski kralj Albert II imenovao je socijalista Elia di Rupa za premijera, koji je tako postao prvi frankofoni premijer nakon više od tri deseteljeća. Dosadašnji ministar financija Didier Reynders postao je ministar vanjskih poslova, a njegov prethodnik na tom mjestu Steven Vanackere dobio je resor financija. Nova vlada ima 13 ministara i 6 državnih tajnika, dok je prethodna vlada Yvesa Leterma imala 15 ministara i sedam državnih tajnika.

Osamnaest mjeseci od pada vlade Yvesa Leterma i 540 dana nakon parlamentarnih izbora održanih 13. lipnja 2010., Belgija je napokon dobila vladu. Osnovni uzrok krize je nesuglasica oko budućeg uređenja zemlje između većinskih Flamanaca na sjeveru zemlje i frankofonih Belgijanaca koji žive u južnoj pokrajini Valoniji i koji su većina u glavnom gradu Bruxellesu. Bogatija Flandrija želi što više samostalnosti, dok frankofoni Belgijanci žele očuvati jedinstvenu zemlju. Nova vlada obećava najdublje reforme u državi posljednjih destljeća i obvezuje se oporaviti financijsko stanje države.

Vlada mora zadovoljiti zahtjeve Flamanaca za daljnim ustupanjem ovlasti belgijskim regijama, a možda će morati prepraviti proračun za koji ekonomisti tvrde da se temelji na previše optimističnim predviđanjima gospodarskog rasta. Dogovor o proračunu je postignut tek nakon što je agencija za kreditini rejting Standard & Poor’s snizila belgijski rejting na AA s AA+.

Financijska tržišta su dugom opterećenu Belgiju nagradila znatnim smanjenjem cijena njenih zajmova nakon postizanja dogovora o proračunu prošloga tjedna. Nova vlada mora provesti golemi 180 stranica dugi sporazum nakon što je već izgubila godinu i pol od njenog četverogodišneg mandata. Premijer i članovi vlade će prisegnuti u utorak popodne, kaže se u priopćenju kraljevske palače.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.