Bećirović traži izvanrednu sjednicu Predsjedništva BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović uputio je danas u proceduru zahtjev za održavanje izvanredne sjednice Predsjedništva BiH sa prijedlogom zaključaka povodom eskalacije napada organa entiteta Republika Srpska na temeljne odredbe Daytonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanja ustavnopravnog poretka države Bosne i Hercegovine.

Antidaytonsko i protivustavno djelovanje organa bosanskohercegovčkog entiteta RS, kako podvlači Bećirović, intenzivirano je od 2021. do danas. U sklopu nelegalnih aktivnosti entitetskih organa vlasti RS-a od srpnja 2021. do danas usvojeno je niz protivustavnih i antidaytonskih akata, piše Fena.

Neki od antidaytonskih i antiustavnih akata entitetskih organa vlasti RS-a su djelovanjem nadležnih institucija uspostavljenih Daytonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH stavljeni van snage. Ipak, nelegalne aktivnosti entitetskih organa vlasti RS-a jasno potvrđuju opasno plansko intenziviranje antidaytonskih aktivnosti s ciljem destruiranja mirovnog sporazuma i ustavnog poretka Bosne i Hercegovine – ističe Bećirović, priopćeno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH.

Ukazujući na ozbiljnost situacije u Bosni i Hercegovini, kao i s namjerom da se ukaže na važnost zakonitog i pravovremenog djelovanja nadležnih institucija s ciljem zaštite ustavnopravnog poretka, Bećirović je dostavio u proceduru prijedlog zaključaka.

Prema prvom predloženom zaključku, on traži da Predsjedništvo BiH iskaže punu opredijeljenost za očuvanje mira, tolerancije, pravde, zajedničkog života, ljudskih prava i osnovnih sloboda građana i naroda Bosne i Hercegovine.

Poštivanje principa ustavnosti i zakonitosti, demokratski organi vlasti i pravične procedure najbolje stvaraju miroljubive odnose unutar pluralističkog društva, stoga je neophodno da se, s ciljem dosljedne implementacije načela pravne sigurnosti i vladavine prava, smjesta prekine sa ultimatumima, separatističkim politikama i napadima na državu Bosnu i Hercegovinu i njene institucije.

Politike kojima se kreira atmosfera straha i (pravne) nesigurnosti za sve građane i narode Bosne i Hercegovine ne predstavljaju dobre osnove na kojima se gradi i jača bosanskohercegovačko pluralno društvo, niti te politike omogućavaju izvršavanje brojnih obaveza koje je država Bosna i Hercegovina preuzela na osnovu potpisanih međunarodnih ugovora.

Bećirović smatra da Predsjedništvo BiH treba pozvati predstavnike međunarodne zajednice, primarno države svjedoke Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, a posebno predstavnike EU, da prestanu tolerirati antidaytonsku i protivustavnu politiku organa vlasti entiteta RS.

Bećirović predlaže da jedan od zaključaka Predsjedništva bude poziv Srbiji i Hrvatskoj da, kao ugovorne strane, u skladu sa međunarodnim ugovornim pravom, poštuju princip suverene jednakosti država i princip neintervencije u unutrašnja i vanjska pitanja drugih država, te da preuzete međunarodne obaveze izvršavaju u dobroj vjeri.

Bećirović: Hitno sankcionirati Dodikov režim i destruktivnu politiku

(www.jabuka.tv | Foto: PIXSELL)

7 komentara

  • Bećiroviću……dogovor sa Hrvatima i Srbima…….nikakav inat i uzdanje da netko drugi
    “SREDI” Srbe i Hrvate u BiH na zadovoljstvo Boŝnjaka.

  • Bećiroviću traži da se jednom smjeni Sejdo K.nelegitimni predstavnik Hrvata…..koji je najveći krivac za NERED u BiH.

  • Bećiroviću traži da se jednom smjeni Sejdo K.nelegitimni predstavnik Hrvata…..koji je najveći krivac za NERED u BiH.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.