Bećirović razgovarao sa Schmidtom: Nužno je zaustaviti napad na ustavni poredak BiH

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom o trenutačnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, u svjetlu ozbiljnih napada na ustavni poredak i nedavnih sankcija koje su SAD uvele protiv političkih dužnosnika iz bh. entiteta Republika Srpska.

Tijekom razgovora Bećirović je, između ostalog, naglasio da u ovom trenutku nema važnije teme od zaštite ustavnog poretka Bosne i Hercegovine jer je to temeljni preduvjet za intenziviranje europskih i euroatlantskih integracija. Političari koji potcjenjuju ili relativiziraju napad na ustavni poredak rade izravno u korist politike Milorada Dodika.

Najnovije američke sankcije su opravdane i nužno je zaustaviti udar na ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Napadnute su ključne institucije koje garantiraju mir i sigurnost, a to su visoki predstavnik i Ustavni sud BiH. O ovim institucijama ne može i ne smije biti trgovine sa akterima udara na ustavni poredak.

Međunarodna zajednica treba što prije konkretnim mjerama okončati separatističko djelovanje, kao i opasne udare na temelje Daytonskog mirovnog sporazuma. Bolje je konkretnim mjerama spriječiti destruiranje Daytonskog mirovnog sporazuma, nego dopustiti neodgovornim pojedincima da ugroze trideset godina izgradnje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, rekao je član Predsjedništva BiH.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt poručio je da OHR s pozornošću prati razvitak situacije u Bosni i Hercegovini i zadržava otvorenim sve opcije. Svi instrumenti zaštite Daytonskog mirovnog sporazuma su na stolu, naglasio je Schmidt.

Bećirović je poručio da su Bosna i Hercegovina i Zapad na prekretnici. Rekao je da su ugroženi temelji Daytonskog mirovnog sporazuma i da više ne smije biti popuštanja destruktivnoj politici. Također je istaknuo da OHR, zemlje svjedoci Daytonskog sporazuma i legalna tijela države Bosne i Hercegovine ne mogu i ne smiju više tolerirati pravno nasilje tijela vlasti entiteta RS, jer to može imati nesagledive posljedice, priopćeno je iz Ureda predsjedništva BiH.

(www.jabuka.tv | Foto: Predsjedništvo BiH)

6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.