Bećirović potvrdio da se u UN-u priprema rezolucija o Srebrenici, optužuje Vučića

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Denis Bećirović potvrdio je u subotu kako je u pripremi rezolucija o osudi genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine koja će biti ponuđena na usvajanje Općoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Rezolucija ima za svrhu pojačati proces pomirenja u BiH i regiji, kazao je Bećirović, pojašnjavajući kako taj dokument priprema skupina država-prijatelja BiH predvođenih Njemačkom i Ruandom.

Dodao je kako je cilj donošenja rezolucije spriječiti ponavljanje zla poput onoga u kojemu je u srpnju 1995. godine ubijeno više od 7.000 srebreničkih Bošnjaka nakon što su pripadnici vojske i policije bosanskih Srba okupirali taj grad koji je bio pod zaštitom UN-a, piše Hina.

Najava mogućeg usvajanja takve rezolucije u najvišem tijelu UN-a izazvala je bijes među političarima iz reda bh. Srba, ali i Srbije čiji je predsjednik Aleksandar Vučić najavio kako će se tome srbijanska diplomacija pokušati usprotiviti na svaki mogući način jer odbija prihvatiti da je u Srebrenici počinjen genocid.

Njegova je teza kako je u pozadini ove diplomatske inicijative plan da nakon usvajanja rezolucije BiH pokrene postupak naplate ratne štete od Srbije.

Kazao je kako je izvjesno da su rezoluciju spremne podržati najutjecajnije zapadne države pa je najavio intenzivno lobiranje protiv rezolucije među onim članicama UN-a koje Srbija smatra svojim prijateljima.

U međuvremenu je srpska članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović poslala pismo u sjedište UN u New Yorku u kojemu je osporila pravo veleposlanika BiH pri toj organizaciji Zlatka Lagumdžije da sudjeluje u pripremama za usvajanje rezolucije.

Komentirajući reakcije srbijanskog političkog vrha Bećirović je novinarima kazao kako je to potvrda da u regiji i danas ima onih koji šire obmane i laži, a jedan od takvih je upravo Vučić, prenosi Hina.

On se posljednjih tjedana spušta ispod svake civilizacijske razine kada niječe genocid u Srebrenici, kazao je Bećirović.

Vučića je pozvao da napokon prihvati činjenicu da je kvalifikacija o genocidu u Srebrenici sastavni dio niza pravomoćnih presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodnog suda pravde (ICJ) kao i da napokon dopusti objavljivanje zapisnika sa sjednica Vrhovnog vijeća obrane SR Jugoslavije iz srpnja 1995. godine. U tim se dokumentima koji nikada nisu postali javno dostupni, kako se nagađa, kriju dodatni dokazi o odgovornosti Srbije za srebrenički genocid.

Pozivam ih da prestanu skrivati istinu, kazao je Bećirović.

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)

3 komentara

  • Tko njemu dade doktorat?????
    Nije ni za šta.Dvije riječi ne zna sastaviti.
    Politika za njega je nešto nedodirljivosti.

  • Problem su mu srbi jer nepriznaju genocid ali mu nije proble što on niječe zločin nad Hrvatima u biH. Nikada nije bilo više licemjera kao danas. Fuj

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.