Beč još uvijek najbolji grad za život, Ljubljana i Zagreb među 100

Glavni grad Austrije Beč još jednom je prvi po kvaliteti života na tradicionalnoj listi gradova američke tvrtke Mercer. Na Mercerovoj listi nalazi se 231 grad. Prvo mjesto već osmu godinu uzastopce drži Beč, dok je na posljednjem mjestu ponovno Bagdad.

U istraživanju se uspoređuje četrdesetak raznih čimbenika kao što su politička stabilnost, infrastruktura, zdravstvena skrb, obrazovanje, kriminal, rekreacija, kultura, okoliš…

Beč je ponovo najbolji zbog svoje jake kulturne scene, kvalitetne zdravstvene skrbi, umjerenih cijena stanovanja i jeftinog gradskog prijevoza.

Na drugom mjestu je Zürich, treći je Auckland, četvrti München, a peti Vancouver. U TOP 10 su i Düsseldorf, Frankfurt, Ženeva, Kopenhagen i Basel.

Globalni centri kao što su London, Pariz, Tokio i New York nisu niti među prvih 30. Pariz je na 38. mjestu, London je 40., New York na 44. mjestu, a Tokio je 47.

Na ljestvici najboljih gradova za život Sarajevo drži 159. poziciju, a susjedne prijestolnice uglavnom su ispred.  Zagreb drugu godinu uzastopce zauzima 98. mjesto, Ljubljana se nalazi na 76. mjestu, Beograd je 138.

Od azijskih gradova najviše je rangiran Singapur na 25. mjestu, dok je od američkih gradova najviše San Francisco na 29. poziciji. U Africi najugodniji grad za život je južnoafrički Durban na 87. mjestu..

Pet najgorih gradova za život su Kartum (Sudan), Port au Prince (Haiti), Sana (Jemen), Bangui (Srednjoafrička Republika) i Bagdad (Irak).

(Hina)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.