BBC u Beogradu: Nismo sigurni piju li da bi slušali turbofolk ili slušaju turbofolk da bi pili

”Još nisam siguran piju li da bi slušali turbofolk ili slušaju turbofolk da bi pili, ali u svakom slučaju – provod je dobar”, zaključak je netom objavljene reportaže BBC Travela o noćnom životu u Beogradu, glavnom gradu Srbije.

U članku pod nazivom ”Gdje narodnjačke pjesme susreću kriminalce“, BBC-jev novinar, koji je poslije četvorodnevnih noćnih izlazaka shvatio zašto su svi ”narodnjaci” o piću i ženama, tvrdi kako se pravu Srbiju danas može naći u beogradskim kafanama koje su opisane kao nešto između engleskih pabova i čeških pivnica i gdje narodnu muziku uz piće slušaju i mladi koji ju ne vole.

”Nekada centri umjetničkih i političkih debata, u kojima su se uglavnom okupljali stariji muškarci u ‘drvenoj’ atmosferi i zadimljenom prostoru u kojem ‘slobodno teku’ pivo i rakija, današnje kafane doživljaju preporod, privlačeći mlađe Beograđane kojima je dosadila klupska mainstream scena”, pojašnjava BBC.

Usto se dodaje kako mnogi Srbi počinju, umjesto uz ‘heineken’ i tekilu, da svoje vrijeme provode uz domaće ”Jelen” pivo i rakiju – voćnu ili medovaču – i da plešu uz živu muziku.

”Mogao sam čuti zvuk gitare i buku mase čak prije nego što smo otvorili vrata. Unutra, bilo je teško naći mjesto za stajanje. Salvete su lepršale kroz bar, žene plesale na stolovima, a muškarci se vješali jedni drugima oko vrata – neki su tako iskazivali naklonost, drugi održavali ravnotežu.

Ljudi su prestajali pjevati samo da bi nazdravili – kucnuli se čašama i povikali: ‘Živeli!’ Zatekao sam se na Zvezdari, u kafani ‘Ona moja’, a pjevač je – uz klarinet, violinu i harmoniku – redao narodne pjesme, dok je cijeli bar pjevao.

Nisam znao riječi, ali nema veze – skoro svaka srpska narodna pjesma, rečeno mi je, uvijek je o iste dve stvari – piću i ženama“, smatra novinar BBC-a.

A to mu je na kraju potvrdio i jedan njegov beogradski prijatelj: ”Ova pjesma je kao svaka druga. Žena ga je ostavila, pa on pije”, objasnio je Beograđanin Luka Matić, stranom novinaru nenaviklom na balkansku verziju zabave.

Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.