Bariša Čolak: Ne možemo odstupiti od Ustava i odluka Ustavnoga suda

Bariša čolak

Ne možemo odstupiti od Ustava i odluka Ustavnoga suda BiH. Ako govorimo o izmjenama Ustava, tu se moramo rukovoditi relevantnim odlukama Međunarodnoga suda u Strasbourgu, izjavio je u intervjuu za Oslobođenje predsjednik Odjela za ustavnopravna pitanja HNS-a BiH Bariša Čolak.

Ostajemo pri stavu da je ključno promijeniti izborna pravila za Predsjedništvo BiH i Dom naroda, kao i konačno donijeti rješenje za Mostar. Voljni smo saslušati i prihvatiti i rješenja koja ponude drugi. Naravno, ona moraju uvažavati načelo konstitutivnosti i ravnopravnosti svih naroda. Moraju uvažavati i načelo legitimnog predstavljanja. To se zrcali u odlukama Ljubić i 3/17 – donesenoj na temelju ulaganja vitalnog nacionalnog interesa od Kluba Bošnjaka u Domu naroda, kaže Čolak.

Upitan postoji li danas više prijedloga ili se razmatra konkretno jedan, kazao je da ima više mogućnosti.

Jedna od njih se odnosi na općine, druga na županije… Koja od navedenih će na kraju biti ponuđena, iskreno ne znam ni sam, a ne mogu ni pretpostaviti. Osobno se mogu zalagati za jednu od njih, ali ukoliko nju ne podrže ostali unutar HNS-a, onda ne treba iznositi ni osobni stav, rekao je.

Naglasio je da se prijedlozi mogu razlikovati u procesnom ili u izvedbenom smislu, ali da se “bit ne može razlikovati“.

Ne može se odskakati od odluka Ustavnoga suda. Ako govorimo o Domu naroda – pa jasno je da bi to trebao biti u pravom smislu riječi Dom naroda, a ne dom županija. Naše rješenje ne može biti ponuđeno ukoliko ne uvažava i taj princip. U protivnom, Dom naroda ne bi imao smisla, rekao je, između ostalog, Čolak za Oslobođenje.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.