Barbarić: Nakon agresije na Ukrajinu bošnjačka politika će spoznati da ne može majorizirati Hrvate

Nakon ruske agresije na Ukrajinu bošnjačka politika će spoznati da ne može više majorizirati Hrvate, kazao je u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne pročelnik Studija politologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru doc. dr. Dražen Barbarić.

Pojasnio je kako će međunarodni pritisak i unutarnje spoznavanje bošnjačke politike dovesti do osvješćivanja da BiH bez triju naroda ne može funkcionirati.

U BiH je ratni narativ ubačen za vrijeme ozbiljnih pregovora o izmjenama izbornog zakona gdje smo imali potpuno skretanje međunarodnih i domaćih aktera pa smo se nekih mjesec dana pitali hoće li biti rata ili ne, istaknuo je Barbarić.

Pozvao je na prestanak s ratnim huškanjem te okretanjem stvarnim problemima koji nas tište i koje moramo rješavati. Rata neće biti, poručio je.

Ruski utjecaj je vidljiv u dijelu visoke politike BiH preko političke elite unutar Republike Srpske. Nije vidljiv u udrugama civilnog društva, ekonomiji, obrazovanju, kulturnoj sferi. Da postoji jest, da je stvaran i efektno prisutan ili da koči neke procese – nije, rekao je.

Na pitanje koliko bi NATO mogao biti sljedeća točka prijepora jer su Hrvati i Bošnjaci za ulazak dok kod Srba prevladava protivljenje, Barbarić je odgovorio kako bi moglo do toga doći ukoliko to postane političko pitanje u RS-u.

Možda se s obzirom na rat u Ukrajini, žrtve i razaranja javno mnijenje u RS-u promijeni da se neće previše vezivati za Rusiju kao nezamjenjivog jamca sigurnosti i možda se odluče za tješnje odnose s NATO-om uz perspektivu dugoročnijeg članstva, a ne ovako odrješito ne, naglasio je i dodao:

Na Banjaluku će se od sada uvijek gledati s nevjericom jer Rusija je izgubila međunarodni ugled. Pozicija Banjaluke će biti nešto distanciranija u odnosu na rusku administraciju. Nisam siguran da će to nešto posebno poremetiti odnose između službenog Mostara i Banjaluke.

Rekao je i kako nije dobra politika da se u BiH stvaraju blokovi dva protiv jednoga.

Vojni analitičar Ivica Mandić u emisiji Kompas je rekao kako se Rusi pribojavaju napada na urbane sredine u kojima je uvijek teško voditi ratne operacije.

S obzirom na rusko povijesno iskustvo mene čudi zašto se na takvo što i krenulo. Slijedi jedan rat iscrpljivanja u kojem će ruske oružane snage iskrvariti. U svemu tome pripomažu sankcije koje su uvedene Rusiji i to će izuzetno brzo iscrpiti rusku moć i ratne operacije, kazao je Mandić.

Mandić je istaknuo kako se slanje 500 vojnika u operaciju EU-a u BiH mora shvatiti kao ozbiljna poruka da nitko iz NATO-a i EU neće dopustiti zveckanje oružjem u BiH.

Pregovarati se može pet, deset ili 15 godina, ali zveckanje oružjem se neće dopustiti i onaj koji nešto pokuša skupo će to platiti, poručio je Mandić.

Cijelu emisiju Kompas pogledajte u nastavku.

(www.jabuka.tv)

12 komentara

 • “… Nisam siguran da će to nešto posebno poremetiti odnose između službenog Mostara i Banjaluke”

  A kako će ovo sve utjecati na odnose između službenih Zavidovića i Sjekosa?

 • Evo ga opet.
  Zanimanje analitičar .
  On odavde analizira šta je gore u Ukrajini!
  priča kao i svi ostali zapadnjačke gluposti.
  Kao Rusi nemaju goriva, nemaju morala,nemaju metaka…a koliko ja vidim Rusi uzeli sve uz azovsko more,spajaju odmetnutu Moldavsku regiju sa dombasom !
  Što znači zapad kao i uvijek samo sere,i gurnuli su ukrajince u rat da ginu za ciljeve Amerike i Engleske..

  SLAVA RUSIMA

 • SLAVA UKRAJINi, SMRT RUSIJI,smrt fašistima i komunistima koji uvijek radi nečega ubijaju narode. Rusi su oteli žito Ukrajini pred drugi svjetski rat pa je umrlo po procjenama oko 5 milijuna do 10 milijuna po statistici da je Srbi prave ko u Jasenovcu. Pojavio se kanibalizam. I kako će taj narod ikad prihvatiti fašizam=komunizam ruski. Rusi su ko i Srbi uvijek otimali tuđu zemlju iako nije mane ni ostalim velikim narodima. ZLO, SOTONA.

 • Da nije proklete pohlepe svijet bi mogao funkcionirati bez ratova.Najgora osobina svakog covjeka je pohlepa…a nista se ne ponese sa sobom…koji apsurd

 • Bosna i Hercegovina bi trebala što prije se priključiti EU to će se i tako desiti a što prije to bolje. Male zemlje na Balkanu ne mogu opstati same moraju naći svoj put u stabilnost.

 • “Nisam siguran da će to nešto posebno poremetiti odnose između službenog Mostara i Banjaluke” “Nije dobro da se u BiH stvaraju blokovi dva protiv jednog” Koji analitičar i profesor!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.