Barbarić: “Građanske” političke elite udaljavaju Hrvate i Srbe od koncepta zajedničke državnosti

Prof. dr. Dražen Barbarić, s Centra za politološka istraživanja Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru pojašnjava ključne uzročnike krize u BiH koji su doveli do atmosfera međusobnoga nepovjerenja i neuvažavanja među političkim subjektima, a za posljedicu imaju udaljavanje Hrvata i Srba od koncepta zajedničke državnosti i rastakanje BiH.

Bosna i Hercegovina se trenutno nalazi u potpunoj političkoj blokadi, uz pesmističnu ocjenu da nikada nije postajala ovakva atmosfera međusobnoga nepovjerenja i neuvažavanja među političkim subjektima, istaknuo je Barbarić u razgovoru za HRsvijet.

Nije daleko od stava da se velikobošnjački unitarizam i najave secesionizma, koje sve češće čujemo iz Banja Luke, međusobno prožimaju.

Srpska politička elita frustrirana stalnim uplivima i intervencijama u nadležnosti entiteta Republika Srpska podgrijavaju tezu o potencijalnom secesionizmu ignorirajući pravne temelje takve opcije i apsolutnu nenaklonjenost međunarodne zajednice za takav scenarij. S druge strane, bošnjački akteri eksplicitno, ili implicitno, inzistiraju na političkim silnicama koja teže unificiranju političkoga sustava i stvaranja države po mjeri većinskoga naroda, prosuđuje Barbarić.

Simtomatičnim vidi pojavu u kojoj se zagovornici tzv. Građanskog modela otvoreno stavljaju na stranu većinskog, odnosno bošnjačkom, nacionalizmu.

Simptomatično je da najviše žuči u medijski i politički prostor prosipaju predstavnici tzv. građanskih političkih opcija.

Oni neskrivenom nacionalističkom agendom rade upravo suprotno od onoga što propagiraju, naime, stalnim negiranjem i difamiranjem nacionalnih interesa Hrvata i Srba te tvrdoglavim fingiranjem građanske jednakopravnosti direktno idu niz dlaku većinskom nacionalizmu stvarajući pretpostavke da se potonji legitimira kao najumjereniji nacionalizam unutar Bosne i Hercegovine, prosuđuje Barbarić.

Taj spoj tzv. građanskog i velikobošnjačkog nacionalizma, po njemu, za posjedicu ima udaljavanje Hrvata i Srba od koncepta zajedničke državnosti i rastakanje BiH.

Radi se o kriptonacionalističkim politikama koji neprestano odbijaju i udaljavaju Hrvate i Srbe od koncepta zajedničke državnosti i rastaču ovu državu u tri zasebne etnopolitičke zajednice. U normalnim demokratskim društvima takve kriptonacionalne “građanske politike” bile bi agresivni nacionalistički populizam, samo u BiH one se mogu prodati pod progresivne političke snage. To dovoljno govori o političkoj patologiji koju u BiH svakodnevno proživljavamo, zaključio je Barbarić.

(www.jabuka.tv)

8 komentara

  • Oni s mozgom ga razumiju, oni bez mozga ga nikada neće razumjeti zbog objektivne blokade, a oni koji su nezainteresirani za politiku neće niti otvarati ovu vijest.

  • Velikobosnjacki unitarizam, srpski separatizam, a hrvatski?A da, politicki, demografski i bilo koji nacin ste “mrtvi” zahvaljujuci HDZ-u.I najsmjesnije od svega sto zbog vlastite propasti u svakom smislu ste pristali biti obicne pudlice pro-ruskih,srpskih ciljeva.Kakav izborni zakon?U ovom trenutku kad je Covic mogao stati iza drzave BiH i otkloniti bilo kakvu sumnju u njegove ciljeve i biti opet izabran za clana Predsjednistva, opet ista politika.U Sarajevu i Banjaluci se jos kritikuje i ima zdravog razuma na igre i unistavanja, pljackanja od strane SDA i SNSD, a mjesta gdje zive Hrvati jednoumlje i vrhunac spaliti neku knjizevnicu, a ovi drugi pokrali Boga oca.Licemjerje da nema dalje.

  • Uzalud ti trud svirači. Hoces reci kako ja ne znam odabrati za svoj hrvatski narod. Hajde vi negativci komentatori opustite se malo, borite se da vam pederi usvoje Stazića, gledajte da vam Soros baci malo koscurina, idite u Rijeku gledajte tita Obersnela i njegovu apokalipsu,…okanite se nas Hrvata. Imate vi svoje sotoniste.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.