Barbados proglasio Rihannu nacionalnom junakinjom

Svjetska glazbena superzvijezda Rihanna proglašena je u ponedjeljak u svojem rodnom gradu Bridgetownu u sklopu proslave proglašenja republike Barbados nacionalnom junakinjom te karipske otočne države.

Pred razgaljenim mnoštvom, premijerka Mia Mottley čestitala je 33-godišnjoj Rihanni na tituli nacionalne junakinje Barbadosa.

Da nastaviš sjati poput dijamanta i svojim djelima i akcijama biti na ponos svoga naroda, kazala je Mottley Rihanni, referirajući se na njezin hit-single iz 2012. “Diamonds”.

Stupanjem na dužnost izabrane predsjednice Sandre Mason, prve u svojoj povijesti, mali karipski otok Barbados u ponedjeljak točno u ponoć po lokalnom vremenu postao je republika, prekinuvši i posljednje spone s Velikom Britanijom nakon četiri stoljeća kolonijalne podčinjenosti.

Nova je republika rođena s posljednjim otkucajem ponoći – 05 sati po srednjoeuropskom vremenu – nakon što je na krcatom Trgu heroja u Bridgetownu spuštena britanska kraljevska zastava a podignuta predsjednička.

Konačnom prijelazu tog otoka rajskih plaža i ruma s monarhije na republiku nazočio je i princ Charles, britanski prestolonasljednik.

Odbacivanje Elizabete II., kojoj i dalje ostaje 15 kraljevina – uključujući Veliku Britaniju, Australiju, Kanadu i Jamajku – Barbados smatra posljednjom etapom procesa oslobađanja demona svoje kolonijalne prošlosti.

(Hina | Foto: Reuters)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.