Bankama u Federaciji pala dobit, skuplji krediti za građane

Banke u Federaciji BiH u prvoj polovici ove godine ostvarile su pozitivan financijski rezultat, odnosno dobit u iznosu od 105,5 milijuna KM, što je za 76,2 milijuna KM ili 41,9 posto manje u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, navodi se u novom izvještaju Agencije za bankarstvo FBiH.

Posljedice pandemije, koje će se moći sagledati tek u idućem razdoblju, imale su značajan utjecaj na financijski rezultat bankarskog sektora FBiH s prvim polugodištem 2020. godine. Iskazana ukupna neto dobit iznosila je 106 milijuna KM (14 banaka), a gubitak je iskazala jedna banka u iznosu od 0,5 milijuna KM – stoji u dokumentu, prenosi Avaz.

Moratorij na kredite od 2,8 milijardi KM

U razdoblju do 30. lipnja godine, ukupan iznos kredita stanovništva po kojima je odobren moratorij/posebne mjere je 826,6 milijuna KM što je 11,3 posto kreditne sposobnosti stanovništva.

Ukupan iznos kreditnih obaveza za pravna lica po kojima je odobren moratorij/posebne mjere je dvije milijarde KM, što je 25,3 posto kreditne sposobnosti pravnih lica.

Ukupan iznos kredita s izvršenim moratorijem je 2,8 milijardi KM ili 18,6 posto ukupnog kreditne sposobnosti na dan 30. lipnja.

Rast kamata na kredite stanovništvu

Ukupna prosječna efektivna kamatna stopa (EKS) na sve kredite u FBiH u prvoj polovici godine iznosila 3,59 posto i u odnosu na kraj 2019. godine, kada je bila 3,86 posto, smanjena je za 0,27 postotnih poena.

To znači da nije došlo do rasta kamata, kako se strahovalo da bi se moglo dogoditi zbog krize izazvane koronavirusom. No, promatrajući samo kredite stanovništvu, došlo je do blagog rasta kamata. Time je zaustavljen višegodišnji trend pada kamata.

Efektivne kamatne stope na ukupne kredite odobrene gospodarstvu smanjene su za 0,1 postotni poen (sa 2,81 posto na 2,71 posto), a EKS na ukupne kredite odobrene stanovništvu, u prosjeku, povećane su za 0,11 postotnih poena (sa 6,89 posto na 7 posto).

Smanjena zarada mikrokreditnog sektora

Kada je riječ o mikrokreditnom sektoru u Federaciji BiH, u prvoj polovici ove godine iskazan je pozitivan financijski rezultat (prije oporezivanja) u iznosu od tri milijuna KM, što je manje za 71,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Do pada je došlo usljed značajnog povećanja troškova rezerviranja za kreditne i ostale gubitke i ostalih poslovnih rashoda.

U razdoblju do 30. lipnja, ukupan iznos mikrokredita po kojima je odobren moratorij/posebne mjere iznosi 121,3 milijuna KM, od čega se na tjelsna lica odnosi 114,4 milijuna KM ili 94,3 posto, a na pravna lica iznos od 6,9 milijuna KM ili 5,7 posto.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • jadni oni, jedna godina pa nije megalomanska dobit, trebamo im donirati neke novce. organizirati dobrotvorne koncerte ili samoinicijativno povećati kamate na 15 %…..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.