Bandićev vrt: Iz Hercegovine uvezao raštiku i žbun

Krumpir crveni, krumpir domaći, grah niski i visoki, bijeli luk, češnjak, rajčica, paprika, ljutika, dinja, lubenica, tikva… što srce poželi, kažu Zagrepčani koji obrađuju gradske vrtove na Savici, ima na parceli Milana Bandića.

Sade se tamo i za metropolu nekarakteristične raštika i žbun, na kojima su odrasle generacije Hercegovaca, a naručio je gradonačelnik iz Italije i posebno sjeme tikve.

Ne lati se motike

– Zucchina di fiore se zove, a karakteristična je po tome što se mogu jesti i njezini listovi. Stiglo je nekoliko vrećica sjemena, posadilo se u Zrinjevcu, a onda su se sadnice preselile ovamo. Nisu, nažalost, sve uspjele, ali bit će ih dovoljno – o gradonačelnikovoj ekskluzivnoj tikvici objašnjavao nam je jučer Miroslav Bajto, kojeg smo ujutro sreli kako radi u vrtu na Savici. Po nekoliko sati svaki je dan tamo jer povrća ima puno, a parcela se mora održavati urednom, piše Večernji list.

Parcela, koja je, kako je objasnio, edukativni vrt, a ne vrt gradonačelnika Bandića. – Održavaju se ovdje razna predavanja, seminari i nastava. Nedavne teme bile su kompostiranje, nakon toga zaštita od kemijskih tvari, a vrt je ovo za sve Zagrepčane, zato ga i Zrinjevac održava – objasnio nam je simpatični agronom Bajto, pa dodao kako rast i razvoj svih poljoprivrednih kultura prati i sam Bandić, koji barem jednom dnevno obiđe parcelu na Savici.

Ne lati se, međutim, motike i štihače, govore stanovnici Savice, već eventualno prigovori onima koji u vrtu rade da su nešto trebali drukčije. A “dečki koji sade”, kažu na Savici, puni su trikova.

Za druženje i opuštanje

– Prije sadnje luka najbolje ga je prvo umočiti u ljutu papriku. Na taj se način u startu izbjegnu moguće štetočine. A najbolje ga je zasaditi kad trešnje cvatu – objasnio nam je u vrtu agronom koji se brine o povrću, a nekoliko minuta kasnije isto nam je govorila i Sanja Težak, koja svoje povrće uzgaja nedaleko od Bandićeva.

Gradonačelnikov je uzgoj probala i, kaže, svi koji rade vrtove na Savici nerijetko se prošeću i do onog koji pripada prvom čovjeku grada jer, iz nekog je razloga, u tom “rajskom vrtu” sve najukusnije. Posebno je dobra, kažu, rajčica, a ni “Milanov grašak nije za baciti”. – Ma vrlo vjerojatno zato što vrt rade profesionalci – rekla je Sanja Težak, koja je jučer prvi put čula da je Bandićev vrt, zapravo, edukativni vrt. Potvrdili su to neslužbeno i iz Gradskog ureda za poljoprivredu, ali nisu znali reći zašto gradonačelnik o vrtu na Savici govori kao o svojem.

– Već više od tri godine, otkako postoje gradski vrtovi na Savici, jedna je parcela uređena kao gradska i služi za provođenje radionica na temu vrtlarenja – rekli su iz Gradskog ureda, dok gradonačelnik tu gradsku parcelu smatra vlastitom. Često ističe da ga upravo bavljenje vrtlarstvom opušta i da se, s obzirom na to da tijekom dana ne stigne, kopanjem bavi ili rano ujutro ili tek poslije ponoći.

Druženje u “svom vrtu” nerijetko istakne i na društvenim mrežama pa ga se tamo moglo vidjeti kako odjeven u Dinamov dres priprema vrt za sadnju, a prošlog je vikenda na Savici organizirao i “druženje sportaša sa Zagrepčanima” te dijelio grah i kobasice.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.