Bandić gradi novi spomenik. Zove se “Spomenik domovini” i košta više od 5 milijuna KM

Početak gradnje “Spomenika domovini” na Trgu Stjepana Radića vrijednog 21 milijun kuna, više od 5 milijuna KM, očekuje se u proljeće, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare na livadi između zgrade zagrebačke Gradskog poglavarstva i Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski gdje je predviđena gradnja.

To nije spomenik od danas do sutra, to je spomenik za cijelu povijest, vječni spomenik hrvatskoj domovini, rekao je na konferenciji gradonačelnik Milan Bandić.

“Domovinski rat treba biti u prvom planu”

Damir Đerzić ispred Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet izvijestio je da je građevinska dozvola dobivena 23. kolovoza, te da je 24. rujna planirano otvaranje ponuda za izvođenje radova procijenjene vrijednosti 21 milijun kuna bez PDV-a.

Autor umjetničkog rješenja spomenika, arhitekt Nenad Fabijanić istaknuo je kako će “Spomenik domovini” simbolično spojiti sjever i jug Hrvatske,  podsjećati na sudionike i žrtve Domovinskog rata i pretpostavljati poštovanje, naš identitet, naše gene, prošlost ali i budućnost.

“Spomenik domovini” predviđen je na Trgu Stjepana Radića koji je dijelom parkiralište, dijelom zelena površina s dvije frekventne prometnice s obje strane.

Spomenik će biti sastavljen od tri objekta: Zida svjetlosti, Are s vječnom vatrom i Portala-paviljona koji će zajedno činiti mjesto službenog protokolarnog  ceremonijala odavanja počasti, piše Index.hr.

(www.jabuka.tv)


12 komentara

 • Siti me ovo iz knjige o nikoletini bursacu, kad on pita jednog:: A iz koje si ti drzave?? Iz Zagreba! Aaaa drzave , kuku mene snje!!” E , tako vam je Zagreb drzava u drzavi!! Gubo jedna, sts si na vrhu vlade rjesi problem domoljuba, mog divera , covika, ostali u selu, opcini, drzavi! To vam je prednost?? Napravite ga u Novalji, Gospicu, Kninu, mista stotinu drugi koja su zasluzila! Ravno u Hercegovini!! Jebo vas Zagreb!

  3
  3
 • A vas Dva Anonimna?? Kako znate?? Ko vam je reka?? Ini ?? De sjasi sa portala, ako samo radi mene kuckas slova!! Napisi nesto, sto ce pobit moje misljenje! Eto, predlozi ti neko misto!Ali se potpisi: Anonimus 1!

  1
  2
  • Ima i bitnijih stvari od spomenika ako ti se narod konstantno iseljava, pati od neimastine, nepotizma, jaranskih dogovora, kriminala, nepravednog sudstva, propadanja mostova, cestovne i zeljeznicke infrastrukture, itd itd itd, sve sto koci Zagreb da postane ljepsi, bolji grad za zivot za sve svoje gradjane. Pitaj gradjane Zagreba sta misle o davanju para na spomenike, a nema se za zdravstvo, nema se za kola hitne pomoci, nema se za vatrogasce, nema se za vrtice, nema se za skole… Lako iz Širokog srati sta Zagrebu treba.

 • Bila san dva tjedna u Zagrebu! Sve puno, Stari Grad, teamvaji, kafici, Crkve! Divota! Setajuci parkom orema Trgu Kralja Tomislava, razlika! Smeca, klupe stare drveneotrcane, ljudi pribiru po kantama, kupe boce, vade otpatke! A oko kipa sve blista! Sramota gradonacelnika, zupana, plemkija i ostali na vlasti! Mislila sam , ako se taj spomenik napravi negdi drugo, donice stogod zarade ljudima sta zive tu! Zasto Zagreb?? On je ionako pun! Zasto Novalja? To je jedina veza za vrime rata bila! Zica Spojnica! Zato Novalja, za vas koji me nazivate vegetom!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.