Balkanske zemlje mogu u EU do 2025. ako riješe “međusobne razmirice”

Europska unija planira obećati da će novi val proširenja na zapadnom Balkanu biti 2025. godine, ali pod uvjetom da države riješe međusobne razmirice, tvrdi ugledni portal EUobserver, pozivajući se na nacrt dokumenta koji, kako ističu, Europska komisija treba usvojiti 14. veljače.

Naši partneri na zapadnom Balkanu imaju povijesnu priliku. Prvi put u povijesti perspektiva njihovoga pristupanja ima vremenski okvir, navodi se u strateškom dokumentu, uz pojašnjenje da rok važi za “najbolji scenarij“.

Uz snažnu političku volju, provođenje reformi i trajnih rješenja sa susjedima, Crna Gora i Srbija mogu biti spremne za članstvo do 2025. godine, navodi se u tekstu dokumenta u koji je ovaj medij imao uvid.

Također, dokument predviđa da bi do tada i Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Kosovo trebali “napredovati značajno na europskom putu” te da “bi pregovori o članstvu trebali biti u poodmakloj fazi”.

Dokument je značajna promjena u pristupu Bruxellesa, a posebno nakon što je čelnik Europske komisije Jean-Claude Juncker još 2014. godine rekao da novoga proširenja neće biti u doglednoj budućnosti. Crna Gora i Srbija su već otvorile pregovore o članstvu, Albanija i Makedonija to očekuju ove godine, dok BiH čeka odobravanje kandidatskoga statusa, nakon što dostavi odgovore na upitnik Europske komisije.

No, dokument upozorava da međusobne razmirice među državama mogu biti prepreka “ambicioznom planu”.

EU neće i ne može uvoziti bilateralne sukobe. Zato naši partneri na zapadnom Balkanu moraju hitno riješiti sve postojeće sporove, navedeno je.

Za granične sporove EU će predložiti da idu na međunarodnu arbitražu u Hagu, te da se odluke trebaju poštivati. To se posebno odnosi na odnose Beograda i Prištine, čija će normalizacija biti ključna za napredak obje zemlje ka članstvu.

Nova Junckerova agenda za Balkan, kako ističe EUobserver, bit će formulirana za vrijeme bugarskoga predsjedanja, koje je počelo od nove godine. Unija će održati summit sa zapadnim Balkanom 18. svibnja u Sofiji, čime će biti biti obilježeno 15 godina od povijesnoga summita u Solunu, kada je prvi put otvorena europska perspektiva za regiiju.

Također, EK planira objaviti redovne izvještaje o napretku država u travnju ove godine, navodi EUobserver.

(Fena)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.