Autoklubovi obavezni pružiti besplatnu uslugu vozačima u FBiH

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, utvrdila i Parlamentu FBiH uputila Nacrt zakona o povjeravanju javnih ovlasti auto-moto klubovima u Federaciji BiH, odnosno BIHAMK-a i AMSuBiH-a (Auto-moto savez u Bosni i Hercegovini). Zakon uređuje temeljna pitanja koja se odnose na povjeravanje javnih ovlasti ovim auto-moto klubovima.

Od javnih ovlasti, povjeravaju se izdavanje međunarodnih vozačkih dozvola vozačima koji imaju važeću vozačku dozvolu izdanu u BiH, te izdavanje dozvole za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu koje je registrirano u BiH.

Ovlasti se, također, odnose na poslove službe “Pomoć-informacije“, davanje izvješća o stanju na cestama i pružanje turing pomoći, uklanjanje s javnih cesta oštećenih i vozila u kvaru, provedbi preventivnih i edukativnih mjera s ciljem povećanja sigurnosti prometa, pripremi sudionika u cestovnom prometu, te obavljanju dodatne edukacije i obuke.

Nadležni federalni ministar će donijeti Pravilnik kojim će biti propisani uvjeti za obavljanje poslova javnih i drugih ovlasti u svrhu osiguranja potrebnih materijalnih sredstava i stručne osposobljenosti.

Radi osiguranja sredstava za rad auto-moto klubova, vlasnici motornih i priključnih vozila plaćaju naknadu prilikom njihove registracije. Na ime te naknade su vlasnici motornih i priključnih vozila registriranih u FBiH, u slučaju kvara ili prometne nezgode, obvezani pružiti besplatnu uslugu osposobljavanja ili prijevoza do najbližeg autoservisa tri puta godišnje.

Pitanja definirana danas utvrđenim Nacrtom zakonom nisu obuhvaćena niti jednim drugim zakonom, a propisi iz predratnog perioda nisu više primjenjivi. U Federaciji BiH se trenutno sredstva za službu

“Pomoć-informacije” prikupljaju na račun JP Ceste Federacije BiH, a poslovi su povjereni BIHAMK-u i AMSuBiH-u. Razlog za donošenje Zakona je i usuglašavanje s odredbama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama BiH, kojim je na jedinstven način, na razini Bosne i Hercegovine, uređeno vršenje javne ovlasti izdavanja međunarodne vozačke dozvole.

Odabranim modelom postignuto je sveobuhvatno i kvalitetno pružanje usluga iz ovog domena sudionicima u cestovnom prometu u Federaciji BiH, prateći iskustva i praksu u susjednim državama i Europskoj uniji, priopćeno je Vlade FBiH.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.