Autoceste FBiH ostvarile rekordnu naplatu cestarine

Autocesta na Koridoru Vc se intenzivno gradi. U izgradnji je 48 kilometara autoceste i brze ceste kroz Federaciju BiH.

Unatoč restrikcijama izazvanim pandemijom virusa COVID-19, svih 11 gradilišta je ativno i radovi su u punom jeku. Pored građenja, upravljanje i održavanje auto­ceste ima važnu ulogu u funkcioniranju JP Autoceste FBiH, ističe to izvršni direktor Marin Jelčić, koji rukovidi Sektorom upravljanja i održavanja, u čijoj nadležnosti je sustav naplate cestarine.

Iako se poslovanje JP Autoceste FBiH odvija u epidemiološkim izazovnim uvjetima, razloga za optimizam ima. U tromjesečnom razdoblju na autocesti je prometovalo 2.492.570 vozila i ostvaren je ukupan prihod od 8.687.159,16 KM, što je apsolutni rekord prvog kvartala otkada postoji naplata na A1. U odnosu na isto razdoblje 2020. godinu naplaćena cestarina veća je za 4%, a u odnosu na isto razdoblje do sada najboljeg rezultata prvog kvartala iz 2019. godine povećanje za 0,60%, kaže Jelčić u razgovoru za Fenu.

Objašnjavajući navedeni rast u prometu vozila i prihoda od naplate cestarine u ovim teškim vremenima, Jelčić posebno ističe da je cijena cestarine ostala ista.

Svjesni smo standarda stanovništva u BiH i prema mojim saznanjima neće biti povećanja cijene korištenja autoceste. Također i bonus od 20% za svaku ACC dopunu korisničkog računa je ostao nepromijenjen. Uvođenje novog obračunskog – biling sustava je bio početak naše cjelokupne strategije odnosa s korisnicima autoceste. Prioritet nam je bio poboljšati ACC uslugu tako što ćemo je učiniti pristupačnijom za korisnike. Povećanju ukupnog prihoda za prva tri mjeseca sigurno je utjecalo trend povećanja korisnika ACC usluge. Osluškivali smo potrebe korisnika i realizirali niz pogodnosti za sve ACC korisnike. Početkom godine smo uveli dodatne pogodnosti korištenja jednog ACC TAG uređaja na više vozila prve kategorije, te smo korisnicima ACC usluge obezbijedili i mobilnu aplikaciju zajedno sa opcijom online dopune korisničkog računa gdje korisnik nakon obrade transakcije ima na raspolaganju dopunjeni iznos u realnom vremenu. Kako bismo smanjili kontakte osigurali smo na svim naplatnim mjestima vanjske nosače za POS terminale kako bismo olakšali plaćanje bankovnim karticama i kontakte sveli na minimum, ističe Jelčić.

Kada je u pitanju sudjelovanje elektronske naplate cestarine (ACC), Jelčić kaže da je trenutni udio elektronske naplate cestarine 44% u ukupnoj naplati, a ukupan broj prodanih ACC TAG uređaja 55.000.

ACC TAG uređaj kao sredstvo plaćanja cestarine je izuzetno popularan kod korisnika autoceste, tako da ćemo i ove godine nastojati organizirati akcijsku prodaju ACC TAG uređaja kako bi korisnici došli u posjed uređaja na povoljniji način, kaže izvršni direktor JP Autoceste Federacije BiH Marin Jelčić.

(Fena)

4 komentara

  • Onda višak para u vraćanje kredita za auto put a nama da pojeftini gorivo ili će te pare ići za vaš vozni park i stranke

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.