Austrijanci uklonili hrvatski grb sa spomenika u Bleiburgu

Prema rješenju o zaplijeni od 20. travnja ove godine, lokalne vlasti Völkermarkta (Bezirkshauptmanschaft) – Odjel za sigurnost – austrijske savezne pokrajine Koruške, uklonile su hrvatski grb sa spomenika na Bleiburgu, preciznije rečeno Lojbaškom polju.

Tragom te vijesti potražili smo pojašnjenje od austrijske strane. Iz pouzdanih austrijskih izvora, neslužbena informacija glasi:

Da, točno je! Ali, vlasnik spomenika imao je rok od četiri tjedna da sam ukloni grb sa spomenika, što nije učinjeno.

Također se ističe kako je 01. ožujka 2022. godine održana i video konferencija s austrijskom udrugom Počasni bleiburški vod. Kako nam je pojašnjeno, rješenje o zaplijeni grba sa spomenika na Lojbaškom polju, koji je u vlasništvu Počasnog bleiburškog voda, u čijem je posjedu i zemljište na kojem se spomenik nalazi, ima privremeni karakter, a vlasnik ima pravo žalbe na navedenu odluku, odnosno pokretanje upravnog postupka.

Austrijski izvor tvrdi da je tekst na hrvatskom jeziku na spomeniku: U čast i slavu poginuloj hrvatskoj vojsci, uklonio sam vlasnik spomenika i da će navodno staviti novi.

Isti izvor nam je rekao kako je prethodno Odbor za unutarnje poslove Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta sredinom ožujka zatražio od ministra unutarnjih poslova Austrije Gerharda Karnera službenu zabranu održavanja komemoracije u Bleiburgu, što je i učinjeno.

Dakle, austrijske zakonske odredbe vezane uz komemoriranje su jasne: dopuštena je samo misa i sjećanje na mrtve, sve ostalo je zabranjeno.

Prema informacijama iz hrvatskih izvora, svečano misno slavlje će se održati 13. svibnja u župnoj crkvi u Bleiburgu, a sljedećeg će dana hrvatski veleposlanik u Austriji položiti vijenac.

Spomenik je postavljen 1987. godine.

(www.jabuka.tv)

29 komentara

 • Evo.
  Kada se tragična sudbina naših ljudi koristi u nacionalističko-političke svrhe i patetična narcisoidna proseravanja i ispiranje mozgova ispodprosječno inteligentnih i amoralnih likova poput Fra Maria Knezovića i nećaka mu Marijana dođe do toga da se spomenik NAŠIM ljudima makne.

  Taman da opet ti isti sada počmu opet naricati kako su “svi protiv Hrvata”… bla, bla, bla i ostala sranja.

  Spomenik nisu dirali niti u komunizmu. Normalno se išlo svake godine.

  Svetinje nikada ne unište drugi ili tuđi.

  Unište ih bijednici iz vlastitih redova koji na njima skupljaju slavu.

  Veliki Hrvati i katolici. Svi redom zadrte seljačine koje ništa o ničemu ne znaju i ništa im nije sveto.
  Niti sam nacionalist, niti ližem oltare, ali mi se srce slama kada se zatire Bleiburg.

  A sve zbog lizača oltara i nacionalista koji nisu znali jednom za sva vremena odvojiti fašističku NDH i naše momke (domobrane i ustaše) koji su nesretno pobijeni.

  I veliku krivicu snose današnji fratri koji se nikada nisu ogradili od loših stvari koje nosi nacionalizam.

  Rasplakao bih se od muke.
  Neka im je pokoj vječni,

  • Nemoj se drzati ustastva i ustasofilije pa mozda nece Svabe raditi protiv tebe. Svabe su raskrstili sa svojim nacistima za sva vremena. Prosjecna gluperda u Hercegovini i dalje se ustastvom dici i cudom se cudi u cemu je probel. I sta onda ocekujete?

    • Zato sto je ovaj namjerno isao na taj spomenik stavljati s njim povezani ustaski grb, zbog cega? Simpaticno mu bilo? Nije mogao se suzdrzati ne daj Boze, morao je neki inat goniti pa kasnije plakati sto nas ne vole? Kune su totalno promasen primjer.

   • pa svabe su temelji ustastva , nikako se oni nisu odrekli svoga fadizma, sve rade opet da bi obnovili vladavinu nad svijetom pa to ako nevidis mora da si svabofil.

 • Nikon toliko godina skidaju jedno obilježje,a drugo ostavljaju ( zvjezdu i poöu mjesec) i onda se mi čudimo kako Austrijski političari Incko, Petritsch uradili Hrvatima u BiH.

  • Brate prvi sam da se spomenici ne diraju, ali ne znam kako mozes usporediti primjer gdje je ovaj stavio evidentno ustaski grb sa eto zvijezdom i polumjeseci koja ama bas nista drugo u kontekstu nema osim musliman. Kako vam se da ovoliko histerizirati i srati.

 • HDZ- komunisti što su učinili osim prodavali državno vasništvo i uzimali proviziju da je bilo briga Hrvatske politike osudila bi bar jednog partizanskog zločinca koji su učinili užasne zločine na preko pola mijuna pripadnika Hrvatskog naroda. Nikome se nije sudilo jer bi se dotaklo mnogih HDZ-ovaca i njihovih Obitelji. Sramota od Hrvatske smo dobili samo avnojevsku tvorevinu koju si prije toga demografski genocidom uništili, dijelove zemlje dali drugim republikama i pokrajnama sve što se moglo izdati izdali. Vidi ti isti sada rade groblja mira i drže partijske sastanke na istima. Žalosno da žalosnije nemože biti na što je spao Hrvatski narod zahvaljujući bandi prije svega iz HDZ-a i SDP-a i ostalih tuga i jad.

 • Pravilno je napisati ”Austrijanci uklonili USTASKI grb sa spomenika”, jer je jasna aluzija autora spomenika bila cemu odaje pocast i zna se zasto je napravio grb kakav je napravio. Cemu vazda to plakanje i glumljenje zrtve.

 • Treba sve prenijeti u RH i komemoraciju održati u svojoj zemlji.Vlada koja vodi ovu zemlju su šupljaci i prevaranti i zato ovo i dobijamo.

 • Šta očekivati kad u Hrvatskoj još UDBA vlada, tako su i u Hagu imali podršku. Ovo može samo lustracija spasiti!!!

 • Ej,katolik da te pitam,vidim da sve znaš…Je li grb na crkvi sv.Marka uštaški? Šta ti misliš hoće li ga ovi iz Austrije možda projektilom sklanjati?

 • Svaki dan sve vise bruke… Povijest mogu pokušati zatirati, pa i zabranjivati skupove u sadašnjosti (udba),ali zrtve u mračnim kolonama smrti, koje su krvlju natapali polja, nikada neće izbrisati. Kroz povijest uvijek zabrane, prijetnje, ali najgori su izdajnici iz vlastitih redova…

 • Kako to da se prije par godina niko nije bunio zbog sramotnog unistavanja i uklanjana spomenika (koji je na nesto i licio) i posmrtnih ostataka poginulima u centru Sirokog Brijega?, na cijem mjestu je sada “betonski park”

 • Likvidirane su desetine tisuca nevinih. A i zena i djece.Huda jama je puna platenica od ubijenih djevojaka. Ali,ti to sve znas al namjerno umanjujws broj a zne se i zasto.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.