Austrijanci u strahu od ovogodišnje obljetnice Bleiburga: Čekamo stav HBK

Bleiburški počasni vod prijavio je austrijskoj policiji da će se komemoracija u Bleiburgu održati 16. svibnja.

Tamošnja biskupija, koja je lani zabranila biskupsku misu, već je u vezi s tom temom kontaktirala kolege u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, a konačnu odluku o tretmanu komemoracije donijet će nakon što HBK raspravi o tom pitanju te ih izvijesti o zaključcima.

Austrijske vlasti ove godine na Lojbaškom polju pokraj Bleiburga očekuju “znatno više” posjetitelja nego lani, kad ih se pojavilo 10-ak tisuća, jer se obilježava 75. godišnjica stradanja.

Na čelu biskupije Gurk-Klagenfurt nalazi se novi biskup Josef Marketz, ljubljanski student teologije, kojega je papa Franjo imenovao 3. prosinca. Formalno je ustoličen 2. veljače i tako zamijenio privremenog upravitelja Engelberta Guggenbergera.

Upravo je on lani zabranio služenje biskupske mise zbog, kako je napisao u pismu HBK, političke instrumentalizacije događaja i nedostatka distance prema fašističkim idejama. Novi biskup kazao je pak kako je obavio inicijalni razgovor s osobom u HBK odgovornom za komemoraciju u Bleiburgu.

Daljnje korake moći ćemo poduzeti tek nakon proljetnog sastanka HBK, na kojem će komemoracija biti jedna od tema, kazao je Marketz, prenosi Večernji list.

Istovremeno, tužiteljstvo u Klagenfurtu odbacilo je kaznenu prijavu protiv šefa okruga Völkermarkt Gerta Andrea Klöscha, koju je podnio Peter Pilz, bivši član Zelenih, a sada stranke JETZT, tvrdeći da je prekršio Zakon o javnom okupljanju jer lani nije zabranio komemoraciju u Bleiburgu.

(www.jabuka.tv)

 


7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.