Australija legalizirala gay brakove

Australski parlament izglasao je legalizaciju istospolnih brakova. “Ovo je Australija: poštena, puna različitosti, puna ljubavi i poštovanja prema svima. Ovo je sjajan dan za sve Australce”, rekao je premijer Malcolm Turnbull predstavljajući rezultate glasanja u parlamentu, nakon kojeg su se zastupnici izgrlili i međusobno si čestitali na povijesnom trenutku, javlja Telegram.hr.

Legalizaciji je prethodila ogromna dvomjesečna nacionalna anketa čiji su rezultati pokazali kako 61 posto građana, odnosno, više od 12 milijuna ljudi, podržava gay brakove.

Prvo vjenčanje u siječnju

Australija je tako postala 24. zemlja svijeta koja dopušta parovima istog spola da se vjenčaju. Prvo vjenčanje dogodit će se tek u siječnju, jer svi parovi u Australiji moraju vjenčanje najaviti mjesec dana unaprijed.

Zagovornici legalizacije istospolnih brakova u Australiji godinama su se borili za sinoćnje glasanje. Iako se očekivalo da će zakon u parlamentu proći bez neke značajnije opozicije, zakonodavni postupak bio je prilično dug.

Rasprave u parlamentu bile su prilično dramatične. Gotovo na dnevnoj bazi, nešto iz te rasprave postala bi globalna vijest. U ponedjeljak je, na primjer, zastupnik Liberalne stranke Tim Wilson za vrijeme diskusije zaprosio svog partnera.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.